pixabay.com
Свет

САУДИЈЦИМА ДОЗВОЛИЛИ БИОСКОПЕ! Конзервативна монархија постаје све модернија

Престолонаследник Мухамед бин Салман укинуо забрану на биоскопе, која је на снази била од 1982. И мушкарци и жене у богатој краљевини од марта 2018. моћи ће да гледају светске филмске хитове.

(ВИДЕО) ПУТИН ПРИМЕТИО ДА ГА НЕКО ПРАТИ: Док је напуштао Сирију кроз прозор авиона је видео нешто на небу!

Саудијска Арабија дозволила је отварање комерцијалних биоскопа, што је у конзервативној земљи било забрањено пуних 35 година. Очекује се да ће први биоскопи у краљевству почети са радом у марту 2018, а та мера део је плана модернизације земље коју води син краља Салмана (81), престолонаследник Мухамед бин Салман (32).

Оживљавање културе

Саудијски министар културе и информисања Авад бин Салех Алавад јуче је навео да ће грађани, и мушкарци и жене, први пут од 1982. имати прилику да гледају светске филмске хитове.

ОПСАДНО СТАЊЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ: Све је почело када је певачица рањена у главу! У масовној тучи повређени ЗАТВОРСКИ ЧУВАР И ПОЛИЦАЈАЦ

– Генерална комисија за аудио-визуелне медије већ је започела процес лиценцирања биоскопа у монархији. Филмове ће моћи да гледају мушкарци, али и жене. Неће моћи да седе заједно већ ће седишта у сали бити подељена по половима – рекао је Алавад.
Министар је додао да ће широм краљевства наредне године бити отворено најмање 300 биоскопа.

– То је тек почетак. До 2030. очекујемо да ћемо имати више од 2.000 сала за филмове. Ово је изузетно важна мера за оживљавање културе у земљи и прекретница кад је у питању развој културне политике – навео је Алавад.

(ВИДЕО/ФОТО) НЕСВАКИДАШЊА СЦЕНА У ПАРИЗУ! Србин зауставио саобраћај да би се поздравио са Вучићем!

Он је подсетио да сви Саудијци имају у кући ТВ, али да је досад само фирма „Имакс“ држала биоскопе, у којима су се пуштали искључиво едукативни, цензурисани филмови.

Муфтија незадовољан

Иако је већина грађана задовољна новом мером, и даље има оних који су против. Највећи критичари потичу из тврдог конзервативног језгра, које је и увело забрану биоскопа 1982, тврдећи да су филмови вулгарни и да наводе на грех. Међу њима је главни муфтија Абдул Азиз бин Абдулах ал Шеик, који је још у јануару поручио да је укидање забране погубно по морал.

– Биоскопи су истинско зло. Они ће уништити етику и морал ове нације – упозорио је муфтија.

ПОРОДИЦА ЖЕНЕ КОЈА ЈЕ ИНФИЦИРАНА ХИВ-ОМ ТВРДИ: Крили су да има вирус, сазнали смо тек ПОСЛЕ САХРАНЕ да је била заражена! ЗА НАС ЈЕ ТАДА ПАКАО ТЕК ПОЧЕО

Међутим, престолонаследник Мухамед бин Салман се очигледно не обазире на муфтијино мишљење. Он је још у априлу 2016. започео пројекат „Визија 2030“ са циљем да модернизује монархију и отвори је ка свету. У склопу тога, крајем септембра женама је дозволио да возе аутомобиле, што је досад било строго забрањено. Месец дана касније, објављено је и да ће жене од почетка 2018. са породицама смети да посећују стадионе. Истовремено, у држави су почели да се одржавају концерти и други културни догађаји, што је раније било ретко.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Путинова странка традиционално угостила Заветнике у Москви (ФОТО)

ВУЧИЋ О КРИТИКАМА ИЗ ЕУ: Кад бисмо увели санкције Русији и признали Косово, одмах би нас прогласили за шампионе!

Вулин: Заев није одржао реч

Извор: Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri