Терористи ИД (Фото: Јутјуб)
Регион

САУДИЈЦИ ПРЕКО БОСНЕ ТРЕСУ ЕВРОПУ ОД СТРАХА: Џихадистичка темпирана бомба прети целом свету

Европски парламент упозорио је на пораст утицаја Саудијске Арабије и других муслиманских, заливских земаља на западни Балкан, а посебно на БиХ. Ово се наводи у документу који је израђен за потребе посланика и њихово боље разумевање стања у региону. Ширење вехабијских насеља и вишегодишње регрутовање џихадиста забрињава европске парламентарце. Данас су боравили у Сарајеву где се у разговору са руководством оба Дома ПС БиХ.

УКРАЈИНА ОТЕЛА РУСКИ БРОД СА ПОСАДОМ! Путин шаље ратну флоту у Азовско и Црно море!

Саудијска Арабија више од две деценије издашно помаже ширење конзервативног ислама у БиХ, финансирала је долазак муџахедина које је удомио Алија Изетбеговић. Управо позивајући се на овај документ, посланик у Европском парламенту Маријана Петир упозорила је јавност на вехабијска насеља и велики број џихадиста из БиХ у редовима Исламске државе.

АУСТРИЈА ОКРЕНУЛА ЛЕЂА ЕУ: Беч објаснио зашто неће да протерује руске дипломате!

– БиХ би требало да искористи финансијску помоћ и подршку ЕУ, те да ради на стабилизацији, постизању безбедности и борби против радикализације и екстремизма, уместо негирања нечега чега су сви свесни – рекла је Петир.

ДЕТАЉИ НОЋАШЊЕГ КРВАВОГ ПИРА У БЕОГРАДСКОМ ХОСТЕЛУ: Рус избоден ножем, бори се за живот, полиција трага за нападачима

У документу се изражава забринутост, не толико због изградње џамија новцем из Саудијске Арабије, попут џамије Краља Фахда у Сарајеву, колико због пропагирања вехабијског тумачења ислама у тим објектима. Последице су параџемати одакле је регрутован највећи број џихадиста за рат у Сирији и Ираку. Повратком у БиХ они постају идеолошка, темпирана бомба у БиХ.

(ВИДЕО) НЕВИЂЕНИ СКАНДАЛ У ЗВЕЗДАМА ГРАНДА: Марија Шерифовић насрнула на такмичара! ПРЕТИЛА МУ БАТИНАМА!

– Некада кроз историју ислам је имао аспекте толеранције и суживота. Међутим, данашњи начин изучавања ислама и његовог ширења несумњиво представља претњу не само за свет већ и за онај део Бошњачка које није још радикализован – истиче Мехмедалија Нухић, историчар из Тузле.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) КРВ НА СВЕ СТРАНЕ! БАЈКЕРИ, ОПРЕЗ: Стравичан призор после судара камиона и мотоциклисте

Петирова, која је иначе чланица Пододбора за безбедност Европског парламента, упозорила је да се иностраним новцем граде арапска насеља у БиХ, да је све више жена које се покривају хиџабом и мушкараца са препознатљивим, вехабијским брадама.

СВЕ АЖДАЈЕ НАГРНУЛЕ НА СРБИЈУ! Сад хоће ХАОС И У САНЏАКУ!

Њене колеге Ана Елжебет и Кристијан Дан Преда, који су у дводневној посјти БиХ, одбили су да говоре о погубном утицају Саудијске Арабије на прилике у БиХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СЕПАРАТИСТА КУРТИ ПОРУЧУЈЕ: Приоритет је уједињење Митровице, а не столица у УН!

НАСЛЕДНИК ХОЈТА ЈИА У БЕОГРАДУ: Шта је нови амерички известилац за Балкан поручио Србији?

ДЕЛИЈЕ И ГРОБАРИ ПРЕТЕ ХАОСОМ: Уместо да спречи могуће нереде, Суперлига као да призива ужас!

Хоће ли вербални рат између Русије и НАТО-а постати прави

Извор: РТРС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
23°
Mon