Printscreen
Политика Србија

Агенција за борбу против корупције ухватила Сашу Јанковића у сукобу интереса

Лидер Покрета слободних грађана регистровао прошлог месеца приватну агенцију за консалтинг, али за то није добио сагласност Агенције за борбу против корупције

Аутор: Душан Телесковић

Лидер Покрета слободних грађана (ПСГ) Саша Јанковић због сукоба интереса није добио сагласност за обављање консултантских послова од Агенције за борбу против корупције (АБПК), сазнаје „Политика” из незваничних, али поузданих саговорника у овој агенцији.

Сукоб интереса Јанковића је агенција пронашла у чињеници да је као заштитник грађана имао безбедносни сертификат који му је омогућио приступ многим државним тајнама, а у пријави је тражио одобрење да региструје фирму за консалтинг која би се, између осталог, бавила безбедношћу.

Закон о Агенцији за борбу против корупције ово препознаје као сукоб интереса, те му је због тога одбијена пријава. Јанковић није одговорио на питања редакције Политике о овом случају која су му упућена телефоном и мејлом.

Поједини саговорници из ПСГ, наводећи да нису упућени у Јанковићеве приватне послове, рекли су да су знали да је летос имао пословни ангажман у Либану. То уосталом није тајна, будући да је сам Јанковић на „Твитеру” објавио слике из скупоценог хотела у Бејруту и после прозивки београдских таблоида написао да се бори како зна и уме да својим знањем заради за живот.

Ипак, сада се отвара питање да ли је Јанковић тада тражио одобрење од Агенције за борбу против корупције за посао у Либану. Ранија пракса у Србији, пре формирања ове агенције, била је да функционери одмах после завршетка функције нађу ангажман у фирмама које су непосредно биле у вези са ресорима које су водили. Посебно су се спомињали неки министри који су се бавили економским пословима у влади.

У том контексту, поготово откако бивши функционери имају обавезу да пријављују имовину и траже сагласност од Агенције за борбу против корупције, са пажњом се прати шта бивши државни функционери сада раде и да ли су имали неке додирне тачке са компанијама које желе да их ангажују док су обављали јавне функције.

Прецизније, сваки функционер је дужан да две године од престанка функције пријављује своју имовину и уздржава се од обављања посла или прелажења на други посао, који у било којем облику може бити у сукобу интереса и сукобу са његовом функцијом.

ИСПЛИВАЛИ ДОКУМЕНТИ ЦИА СА ОЗНАКОМ ВИСОКЕ ТАЈНОСТИ: Ово је велика мистерија Југославије! Од ње су стрепели чак и Американци!

Извори ,,Политике“ блиски агенцији тврде да је одлука о одбијању Јанковића донета пре неколико дана, док извори блиски ПСГ повезују ту одлуку са Јанковићевим твитом од уторка који је изазвао доста негативних реакција, посебно од људи који су важили као симпатизери његовог покрета.

Јанковић је тада написао: „Цело поподне сам у хотелској соби у центру Беча згрчен од стреса и беса на себе што остајем у овоме. У тој мери бешчасних, подлих, лоших људи ни у једној људској делатности нисам срео, а радио сам у разним пре овога, упознао све. Неповлачење, непредаја. Инат. Добри људи. Циљ”.

Јанковић је после тога дао интервју листу „Данас” у којем је говорио о спорном твиту, али ниједном речју у њему није објаснио зашто је био згрчен од беса и шта је радио у хотелу, у центру Беча.

Саговорници „Политике” из ПСГ тврде да ни они нису знали разлог таквог Јанковићевог понашања, нити су били упућени у његове бизнис планове. У јавности није било познато да је Јанковић почео да се бави консултантским послом, након што му је престала функција заштитника грађана и након што се отиснуо у политичке воде. Никад јавно није говорио о томе.

Претрагом базе података Агенције за привредне регистре (АПР), новинари ,,Политике“ заисту су пронашли приватну фирму Саше Јанковића. Он је предузеће под називом „Саша Јанковић, пр Агенција за консултантске услуге Београд” основао пре месец дана, тачније 11. октобра 2017. са адресом на општини Палилула. У пријави је навео и порески идентификациони број додељен од Пореске управе. Дан касније, дакле 12. октобра, донето је решење по којем је његова приватна фирма уведена у регистар АПР.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОЗБИЉАН ПРОБЛЕМ: У Србији све мање занатлија!

„Спрема се велико саопштење у наредним сатима“

Вулин: Држава брине о припадницима безбедносног сектора

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri