Pixabay
Друштво Србија

САМО 300 ОЧЕВА НА ПОРОДИЉСКОМ! У Србији није популарно да тате остају код куће

Око 300 очева у Србији годишње оде на породиљско боловање уместо маме, најновији су подаци Министарства за рад, запошљавање и борачка и социјална питања!

ВЕЛИКА АНКЕТА о статусу Косова и Метохије

Иако је број тата на породиљском у порасту, пре десетак година само 17 мушкараца годишње је чувало бебе уместо мајки, ово је и даље мала бројка. Циљ нове популационе политике је да се очеви чешће одлучују на овај корак, како би мајкама више помагали у одгајању деце.

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА КОЈА ЈЕ ГУРНУЛА ДРУГАРИЦУ СА МОСТА ВИСОКОГ 18 МЕТАРА: Нико не верује да јој је жао, а сада јој прети оптужница

По закону, породиљско боловање очеви могу да „преузму“ од мајки кад беба напуни три месеца. Документа која отац прилаже да би отворио породиљско боловање су иста као и код мајки. Као додатак прилаже се „споразум у писаној форми између партнера о томе да мајка преноси боловање ради неге детета на оца детета“.

ПОГИНУЛИ ОТАЦ И ЋЕРКА (8), МАЈКА ТЕШКО ПОВРЕЂЕНА: Тешка саобраћајна несрећа код Житорађе! ШЛЕПЕР ИЗГУБИО КОНТРОЛУ И УДАРИО У АУТО

– Од 330 анкетираних послодаваца само њих 57 изјаснило се да у њиховој компанији постоје примери да очеви одлазе на породиљско. До сада у Србији највећи број таквих примера забележен је у финансијским институцијама, око 30,4 одсто. Само у шест локалних самоуправа очеви су користили родитељско одсуство, око 9,1 одсто од укупно 66 локалних самоуправа. Док је међу привредним друштвима удео компанија у којима постоје примери да очеви користе родитељско одсуство 18,3 одсто – показују резултати истраживања које је спровео Кабинет министарке без портфеља задужене за демографију Славице Ђукић Дејановић.

Стручњаци сматрају да одлазак тата на породиљско још увек није потпуно прихваћен у Србији због много стереотипа, али и због новца, пошто углавном мушкарци зарађују више.

(ВИДЕО) ПАО ЗБОГ ПЉАЧКЕ САШЕ ПОПОВИЋА! Погледајте како је полиција ухапсила Баџиног сина!

Психолог Александра Јанковић сматра да је ово изузетно велики број очева који на годишњем нивоу узму породиљско боловање за патријархално друштво као што је српско.
– У Србији је ситуација да жена ради, а да мушкарац седи код куће и чува децу веома тешко замислива и зато бројка од 300 очева који годишње иду на породиљско звучи невероватно. Нема никакве сумње да је економски моменат искључиви разлог за то и да мора да се деси да жена има баш много већу плату од мужа да би он пристао да оде на боловање и чува бебу – истиче Јанковићева.

ДВЕ БЕОГРАЂАНКЕ НАПРАВИЛЕ ХАОС У ТИВТУ: Хана и Хуанита отишле у Црну Гору да пљачкају, а након луде акције сада су у СПУШКОМ ЗАТВОРУ

НА ЧУДЕСАН НАЧИН ИЗБЕГАО СМРТ У ЂЕНОВИ: Све је почело да пуца, а он се ухватио за жицу и тако висио сатима! Једна мисао га је одржавала у животу

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Опасно „осиње гнездо“: Ко дирне у посебан списак на Косову — прецртан је

ЗВЕЗДИН НАЈБОЉИ ИГРАЧ ОДЛАЗИ У ЈЕДНУ ОД НАЈЈАЧИХ ЛИГА ЕВРОПЕ: Радоњић продат Марсеју током меча у Трнави?! Црвено-белима стижу огромне паре!

(ВИДЕО) ПОБЕГЛА ОД ЏИХАДИСТЕ, ПА ГА СРЕЛА У ШТУТГАРТУ: Због његових језивих речи одлучила се на драстичан корак!

ДОДИК: За два месеца пишемо нови, ИСТИНИТИ ИЗВЕШТАЈ О СРЕБРЕНИЦИ!

СИН ПОЛИЦИЈСКОГ ГЕНЕРАЛА УХАПШЕН ЗБОГ ПЉАЧКЕ КУЋЕ САШЕ ПОПОВИЋА! Директору Гранда покрали 100.000 евра, а он је један од осумњичених

Извор: Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
31°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat