Фото: pixabay
Свет

САЈБЕР РАТ: Касперски Лаб део руске обавештајне структуре!

Утицајна медијска кућа Блумберг, објавила је информацију да је у деловању руских сајбер обавештајних јединица узимала учешће и руска компанија Касперски Лаб.

Компанија Касперски Лаб је правила софтвер и друга онлајн решења за руски ФСБ и друга руска државна тела, пише Блумберг.

Деловање ове компаније је почело озбиљно да брине америчке безбедоносне званичнике, наводи овај амерички медиј.

Сенат је још у мају ове године позвао шест америчких обавештајних официра и државних званичника на јавно саслушање и том приликом их је питао да ли користе софтвер Касперски Лаб.

Јевгениј Касперски, генерални директор компаније, одговорио је тада на сајту Редит написавши да је прича о везама његове компаније са Кремљом „неоснована теорија завере“.

Међутим, Блумберг Бизнисвик (Bloomberg Businessweek) је сада објавио да су везе Касперски Лаба много дубље и веће него што их директор ове компаније јавно представља, тврдећи да су имали увид у мејлове Јевгенија Касперског који сведоче о томе.

Аутентичност тих мејлова је сада потврдила званично компанија Касперски Лаб, подвлачи Блумберг Бизнисвик.

Блумберг Бизнисвик наводи да су мејлови од 2009. године и да је реч о размени информација и порука између директора компаније, Јевгенија Касперског са својим запосленима вишег ранга.

Јасно је да су учествовали у раду обавештајних служби Русије, бранећи њихове сервере од хакерских напада, али и у сајбер нападима ФСБ-а, те разним другим активностима.

Иначе, један од менаџера Касперски Лаба, Игор Чекунов, бивши је обавештајац који је радио у ФСБ-у, пише амерички Блумберг.

Блумберг оцењује да америчке националне безбедоносне структуре најављују контра-мере и деловање у заштити од оваквих деловања страних компанија.

Сајбер ратовање постаје најзначајнији фронт данашњице и најзначајније безбедоносно питање за све земље.

Амерички медиј наводи да је уобичајено да су велике софтверске компаније везане за своје матичне државе и да сарађују, тако да податак о специјалним услугама Касперски Лаба које врши за Кремљ не треба да чуде.

Са друге стране, ова информација јесте скандалозна и сигурно ће бити штетна за пословне интересе и развој компаније, наводи се у анализи Блумберга.

Касперски лаб или Лабораторија Касперски (енгл. Kaspersky Lab, рус. Лаборатория Касперского) међународна је компанија која се бави производњом система за заштиту софтвера и послује у скоро 200 земаља и територија широм света.

Извор: Правда

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Скандалазна изјава Даче Икодиновића о Косову и Метохији

ЗАХАРОВА АМЕРИКАНЦИМА: Нама нешто причате, а 1996. сте у Москву у врећи донели 500 милиона долара у кешу!

Вулин: Наставићемо да улажемо у одбрамбену индустрију

Оставите коментар