Извор: sputnik.com
Америка Регион Свет

САД: Величање усташтва и антисрпска осећања у Хрватској

У новом извештају о верским слободама, САД су упозориле на величање Независне Државе Хрватске, умањивање усташких злочина и антисрпска осећања у Хрватској у 2016. години.

У редовном годишњем извештају о верским слободама у свету за 2016. годину, укључујући и Хрватску, Стејт департмент помиње бившег министра културе Златка Хасанбеговића и редитеља Јакова Седлара као особе чији су ставови о усташком режиму изазивали посебне критике јеврејских и српских верских заједница и невладиних организација, преноси Хина.

Вашингтон је, у извештају објављеном у уторак, као догађаје који осликавају стање верских слобода, истакао комеморацију у логору смрти Јасеновац коју су бојкотовали јеврејски и српски челници, оптужујући тадашњу владу да умањује усташке злочине.

Америчка администрација пише и о маршу 5.000 људи на Савет за електронске медије који је суспендовао програм Телевизије З-1 због ток-шоуа у којем је водитељ позвао гледаоце да се држе даље од православне цркве у Загребу, јер би ,,четнички викари“ могли изаћи и ,,заклати“ невине пролазнике.

Помиње се и фудбалска утакмица између Хрватске и Израела, када су навијачи узвикивали усташки поздрав ,,За дом спремни“, као и спорни документарни филм Јакова Седлара ,,Јасеновац – Истина“.

Седлар каже да је реалан број убијених у том усташком логору између 20.000 и 40.000, док је Амерички музеј Холокауста проценио да се радило о између 77.000 и 99.000 жртава, стоји у извештају и додаје се да су јеврејски представници филм осудили, а хвалио га је министар културе Хасанбеговић, наводи Хина. Обе цифре представљају драматично умањивање броја жртава јасеновачке фабрике смрти која је прогутала животе стотина хиљада Срба, Јевреја и Рома.

Неколико невладиних организација, укључујући Центар ,,Симон Визентал“, критиковало је именовање Хасанбеговића за министра културе, тврдећи да је величао пронацистички усташки режим и умањивао злочине из тог раздобља, наводи Стејт департмент.

Вашингтон издваја и критику те организације на рачун загребачког Жупанијског суда, који је укинуо осуђујућу пресуду кардиналу Алојзију Степинцу због сарадње са усташким режимом из 1946.

,,Ефраим Зуроф, директор јерусалимске канцеларије Центра ,Симон Визентал’, рекао је да је то ,апсолутно срамотно и ужасно’, да се ради о покушају прекрајања историје“, стоји у извештају.

Стејт департмент помиње и забринутост Српске православне цркве због растуће друштвене нетолеранције и податка да је у 2016. било 20 вандалских напада да њену имовину, пет мање него годину дана раније. Откривена су само двојица починилаца против којих је суђење у току, пише у извештају.

Вашингтон упозорава и да хрватска влада није решила ниједан већи захтев СПЦ-а за повратком имовине, укључујући ону у Осијеку, Вуковару и Винковцима, као и захтеве за враћањем јеврејске имовине одузете током Другог светског рата.

,,Постојећи закон не допушта појединцима чија је имовина отета током Холокауста да траже одштету на суду ако су у међувремену променили држављанство. Власнике јеврејске имовине то погађа више од других“, наводе у Стејт департменту и позивају Загреб да убрза решавање тог проблема.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОЛИЦИЈА ИСТРАЖУЈЕ НЕСТАНАК ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА! Дачић сумња на…

Вучић и Трамп до краја године о питању Косова

Тимошенко: Украјину због овога чека КАТАСТРОФА

Оставите коментар