Извор: wikipedia.org
Политика Србија

САД припремиле „косовски пакет“ у четири тачке

САД су припремиле специјални "косовски пакет" у четири тачке који ће у наредним недељама бити представљен најпре председнику Србије Александру Вучићу, пишу "Новости".

Како наводи лист, позивајући се на добро обавештене изворе, овај документ Вашингтона са израженом геополитичком нотом, тиче се директно статуса јужне српске покрајине и умногоме може да одреди даљи стратешки правац наше државе.

БИЋЕ ПАПРЕНОГ УДАРАЊА ПО ЏЕПУ: Возачи, ово су нове измене Закона о безбедности саобраћаја! Ево колико ће вас сада коштати прекршаји!

Радни „косовски текст“ Трампове администрације, о којем би могло да буде речи већ у уторак, када у Београд долази Вес Мичел, нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију садржи неколико кључних тачака, наводи лист.

Документ предвиђа да Заједница српских општина добије шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвете и културе.

КАТАСТРОФА, ОВО СЕ НИКАДА НЕЋЕ ЗАВРШИТИ: Коначно се огласио Милан Јевђић чија је прича поделила Србију! ЕВО ШТА КАЖЕ

Како пишу Новости, Заједница би тесно институционално била повезана с тзв. потпредседником косовске владе који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације.

Ако српска страна пристане на овај пакет, нашој држави би био омогућен улазак у ЕУ, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени, преноси лист.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: НАТО упутио најопаснију поруку Србима још од бомбардовања

Саговорници Новости из дипломатских кругова оцењују да се Америка одлучила на овај корак, јер су незадовољни инертношћу Брисела када је реч о косовском питању.

Такође у контексту све живље неформалне опције о подели КиМ, вашингтонској администрацији не одговара да Београд и де јуре преузме север, јер би се тиме створила тампон зона између Бошњака и Албанаца, њихових поузданих савезника, а Србија би преузела контролу над Копаоником и Зубиним Потоком које су важне стратешке тачке, преносе Новости.

Наводе да овај предлог има и „другу страну медаље која, пре свега, на Вучићева леђа пребацује огроман терет одговорности“.

Лист наводи да није случајно што је шеф државе „прва адреса“ за овај пакет, јер је реч о најјачој политичкој фигури у држави. Такође пише и да зато изнад ове „пошиљке“ већ сада лебди питање шта ће бити ако Београд и председник Вучић одбаце замисли САД.

(ВИДЕО) ДОЛАЗИ НЕПОБЕДИВА ЕПИДЕМИЈА: Научници у шоку, нову пошаст назвали БОЛЕСТ ИКС

„Прва последица се већ назире – блокада евроинтеграција наше државе, односно губитак шансе да постанемо чланица ЕУ. Други фактор ризика је, како се процењује, губитак директних страних инвестиција, пре свега из држава ЕУ, што би био огроман ударац за српску привреду“, наводи лист.

Новости пишу да је о свим овим „црним сценаријма“ нашим званичницима „натукнуто“ преко незваничних западних дипломатских канала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОПОВИЋ: НАТО претњама покушава да сруши суверену политику Србије!

РС: Сваки четврти није отац детета

НАШАО 40.000 ЕВРА НА АЕРОДРОМУ И ОДМАХ ИХ ВРАТИО ВЛАСНИКУ: Случај Синише Дабића из Борче доказује да данас још има ПОШТЕНОГ СВЕТА?!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri