Америка Свет

САД позвале Србију да изручи двоје радикала

Сједињене Америчке Државе позвале су на седници СБ УН у Њујорку Србију да спроведе налог Хашког трибунала и ухапси чланове СРС-а Петра Јојића и Вјерицу Радету. Представник Русије критиковао је рад Трибунала, наводећи да је он пример двоструких стандарда.

„Позивамо Владу Србије да сарађује са Механизмом за међународне кривичне судове и изврши налоге за хапшење и наглашавамо обавезу Владе да то учини“, рекла је Мишел Сисон, представница САД на на седници Савета безбедности УН на којој је разматран последњи извештај о раду Хашког трибунала.

Радета и Јојић су оптужени за утицање на сведоке у поступку против Војислава Шешеља.

Сисонова је похвалила рад Трибунала и рекла да он оставља значајно наслеђе.

(ВИДЕО) ХОРОР У ЏУНГЛИ: Шимпанзе месождери тамане друге животиње и шире своју територију!

Међу важнима истакла је пресуде високим политичким и војним лидерима у бившој Југославији, нарочито Ратку Младићу, као важан корак ка утврђивању одговорности оних који су изазвали страшне патње људи у БиХ.

Америчка представница је рекла да Хашки трибунал оставља за собом наслеђе правде и наду жртвама злочина да кривци, макар они били и на највишим функцијама, могу да одговарају пред лицем правде.

САД ће наставити да подржавају и рад Механизма који ће преузети преостале случајеве Трибунала, рекла је она.

Такође је позвала државе у региону да сарађују у процесуирању случајева пред националним судовима.

„Као што је Трибунал показао, кад радимо заједно можемо да постигнемо меру правде и одговорности за најстрашније злочине“, рекла је америчка представница.

Руски амбасадор у УН: Трибунал пример двоструких стандарда

Представник Русије у УН Петар Иличев критиковао је рад Хашког трибунала, наводећи да је он пример двоструких стандарда.

Он је рекао да Трибунал није испунио своју улогу у остварењу неселективне правде.

„Трибунал је био антисрпски у интерпретацији догађаја, не само да није испунио основне принципе непристрасности, већ није испунио ни принципе изградње поверења на Балкану“, рекао је он.

Иличев се осврнуо и на суђење Рамушу Харадинају, које је назвао скандалозним, наводећи да су први пут у историји међународне правде сведоци били изложени уцењивању и застрашивању, а поверење је поткопано некажњивошћу за злочине на Косову.

Ово је највећа претња за Србију: Генерал Диковић најавио формирање ПОСЕБНЕ ЈЕДИНИЦЕ СПЕЦИЈАЛАЦА

„МКСЈ је константно затварао очи пред нелегалношћу НАТО бомбардовања чији резултат је погибија многих цивила. Нико није одговарао за то варварство“, рекао је он.

Представник Русије навео је и да ће Трибунал ући у историју као суд где је Војислав Шешељ провео 11 година без пресуде, као и због непружања адекватне медицинске неге притвореницима.

Он се осврнуо и на самоубиство Слободана Праљка, које, како је рекао, поставља питање безбедности у Трибуналу.

Према његовим речима, неким поступцима Трибунала дискредитована је права идеја међународне правде, а повећано је и међусобно неповерење људи у бившој Југославији.

„Као резултат тога, наде да ће се поново успоставити мир кроз правду су значајно подривене. Сумњамо да ће Савет безбедности УН бити у стању да понови експеримент оснивања оваквог трибунала у будућности“, закључио је представник Русије.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Трамп: Решићемо ситуацију са Пјонгјангом „на одговарајући начин“

Генералштаб Војске Русије: Сирија потпуно ослобођена од ДАЕШ-а

Амерички ударац Арапима и Ирану: После овога ништа у свету неће бити исто

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
27°
Fri
30°
Sat
31°
Sun
31°
Mon