Фото: mnd.go.kr
Свет

САД дозволиле Јужној Кореји да увећа снагу својих бојевих глава

Сеул ће одговорити на најновије севернокорејске нуклеарне пробе са неколико мера, али ће истовремено наставити да тражи начине за решавање проблема, изјавио је јужнокорејски председник Мун Џае Ин.

,,Недавна нуклеарна проба Северне Кореје је озбиљнија него претходна. У једну руку, Сеул ће одговорити на њу на најодлучнији начин, посебно јачањем санкција, повећањем притиска и јачањем војних могућности. Са друге стране, Јужна Кореја ће настојати да пронађе свеобухватно и темељно решење за севернокорејско нуклеарно питање“, рекао је Мун агенцији Тас.

Једна од најављених војних мера је и увећање максималне дозвољене масе јужнокорејских бојевих глава. Досадашњи лимит који је постављен ракетним споразумом између Сеула и Вашингтона износио је 500 kg. Ово је промењено у телефонском разговору који су јуче обавили председници Доналд Трамп и Мун Џае Ин. Трамп је том приликом дао и ,,концептуално одобрење“ за продају милијардама долара вредних количина америчког оружја Јужној Кореји.

САД су, осим масе бојевих глава, ограничиле и домет јужнокорејских ракета, и то на 800 километара. Нема назнака да ће ово ограничење бити повећано јер је 800 километара довољно да Сеул буде у стању да са било које тачке у Јужној Кореји може да погоди било коју тачку у Северној Кореји.

Ипак, према речима Мун Џае Ина, постоји потреба за прекидом ,,зачараног круга“, јер севернокорејске провокације с времена на време прати осуда међународне заједнице и повећани притисак на Пјонгјанг.

Мун Џае Ин, извор: twitter.com

Мун је казао и да је прихватљив било који формат разговора о севернокорејском нуклеарном питању, под условом да олакшава дунуклеаризацију Корејског полуострва и додао да се тај проблем мора мирно решити.

,,Уколико помогне решавању нуклеарног питања, нећу избећи ни једну врсту дијалога. Ипак, ово није право време за дијалог са Северном Корејом. Не желимо да уништимо севернокорејски режим и олакшамо уједињење анексијом. Желимо да решимо севернокорејско нуклеарно питање, гарантујући сигурност режима, будући да желимо да изградимо одрживи мир на Корејском полуоострву“, рекао је Мун.

Говорећи о јучерашњем телефонском разговору са руским председником Владимиром Путином, Мун је рекао да је задовољан њиме.

,,Задовољан сам разговором са Путином током кога је он рекао да Русија стално подржава денуклеаризацију Северне Кореје и снажно осуђује севернокорејске провокације. Осим тога, слажемо се око потребе за мирним решавањем севернокорејског нуклеарног питања дипломатским начинима“, рекао је Мун.

Извор: Говори Србија, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Примећен лет ракета ка обали Северне Кореје?

Мали: Поносан сам на сва градилишта у престоници

ЛИНТА: Колинда опет увредила српске жртве!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat