Регион

Сећање на страдање српског становништва у Трнову

У Трнову је у току обилежавање 25 година од стравичног злочина припадника удружених муслиманских и хрватских формација који су на најсвирепији начин убили 124 српска цивила, православног свештеника Недељка Поповића зверски мучили и убили, а православни Храм Светог Ђорђа запалили.

У нападу муслиманских формација на Трново у јулу 1992. године на велики православни празник Огњену Марију међу убијеним цивилима скоро половина су биле жене – 48, те четворо деце, од којих је најмлађи Милун Тешановић имао само 15 месеци. Тела њих 11 још нису пронађена.

Потпредседник Организације породица погинулих, заробљених и несталих лица Трнова Горан Тимотија изјавио је Срни да ће обилежавање страдања српског становништва у Трнову почети парастосом свим жртвама у Храму Светог Ђорђа и полагањем венаца у спомен-капели у порти храма.

Након тога је предвиђено обраћање званичника, а традиционално ће бити положено цвеће и запаљене свеће и на спомен-обилежје на превоју Рогој подигнутом за 186 борца Војске Републике Српске из Трнова, Калиновика, Гацка и Билеће који су страдали бранећи становнике Трнова.

Тимотија, који је у рату изгубио оца и ујака, констатује да још нема правде за настрадале јер до сада нико није одговорао за почињене злочине над српским становништвом у Трнову, мада се пред Судом БиХ води процес против Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозе.

Према његовим речима, у БиХ је на делу селективна правда, односно процесуирају се ратни злочини само над Бошњацима, док за страдања Срба нема слуха.

„Реч је о устаљеној пракси у БиХ – да се српске жртве минимизирају и негирају, а истичу муслиманске“, констатовао је Тимотија.

Јединице Војске Републике Српске су 12. јула 1993. године ослободиле Трново, где су затекле само згаришта и рушевине, јер је 98 српских села уништено, као и сви привредни објекти. Око 80 одсто стамбеног и привредног фонда било је порушено.

Према броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Извор: СРНА

Прочитајте још:

Вулин: Нови мигови сигурно стижу, будимо стрпљиви

У Кини одржана огромна војна парада, Трамп разочаран (ФОТО, ВИДЕО)

ТОТАЛНИ ХАОС У ОПОЗИЦИЈИ: Ништа од уједињења

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed