Фото: sps.org.rs
Политика Србија

РУЖИЋ: Замрзнути конфликт није решење за Косово

Унутрашњи дијалог који је иницирао председник Александар Вучић, државничка је, мудра и храбра одлука и битно је да изнедри одређене правце куда српско друштво треба да иде у погледу развезивања косовског Гордијевог чвора, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Ружић је рекао да је кроз овај дијалог потребно сагледати реалне показатеље стања на Косову и Метохији и могућности да се, уз реализацију Бриселског споразума, уваже интереси Срба са КиМ, очува наша културна баштина и уведе функционална екстериторијалност за манастире СПЦ, која је предвиђена Ахтисаријевим планом.

– Наравно, без признавања независности Косова – истакао је за данашње издање „Политике“ Ружић који сматра да замрзнути конфликт није решење за Косово.
„Они који су за замрзнути конфликт знамо како су прошли када је Коштуница забијао главу у песак и није желео да у међународној арени уопште учествује како би опредедљивао судбину сопственог народа. Тај модел се показао неуспешним“, казао је Ружић.
На питање да ли је погрешна претпоставка оних који мисле да ћемо за коначно решење косовског проблема као награду добити убрзан улазак у ЕУ, Ружић одговора да олако обећана брзина није нешто што је потребно Србији.

– Србија је озбиљна држава и ми не тргујемо Косовом – поручио је Ружић.
Ружић, који је и потпредседник СПС-а, навео је да је важно да се сви заинтересовани друштвено значајни актери и други које дотиче ово питање укључе и изнесу свој став.
О томе до када би могао да траје тај унутрашњи дијалог, Ружић каже да то зависи од динамизма оних који су учесници и да сматра да то треба да буде завршено у неком разумном року.

– Чињеница да је председник републике покренуо једну овакву иницијативу говори у прилог тези да се свакако не ради о годинама – додао је Ружић.

Говорећи о могућности поделе Косова, Ружић је рекао да можемо разговарати о различитим моделима којим би се на свеобухватан начин разрешило једно од питања које имамо овде у региону једним, уколико је могуће, историјским договором.
– Ово није свакако један и једини предлог о коме се говори у овом унутрашњем дијалогу, то је просто један од модела да се дође до неког компромиса – навео је Ружић.

Он је истакао да се овде не ради искључиво о компромису између Срба и Албанаца са КиМ него о једном дубљем и ширем компромису који третира и питање односа Албаније и Србије, а кроз контекст регионалне сарадње и потребе да обезбедимо политичку стабилност како би економски просперитет уопште био могућ.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јанковић најављује нереде на улицама Србије

Сусрет министара одбране Србије и Мађарске

Нове америчке ракете су поклон за Путина

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri