Танјуг
Политика Србија

РУЖИЋ РАСПИСАО ИЗБОРЕ за Националне савете националних мањина!

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић расписао је данас изборе за националне савете националних мањина за 4. новембар

Чланове за националне савете 2018.године бирају 22 мањинске заједнице, од тога 18 националних мањина је испунило услов за непосредне изборе (албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска, чешка), а четири за изборе путем електронске скупштине (македонска, хрватска, црногорска и руска).

ВЕЛИКА АНКЕТА о статусу Косова и Метохије

Рок за предају листа за непосредне изборе је 15 дана пре одржавања непосредних избора, односно 30 дана пре одржавања избора путем електронске скупштине.

Танјуг

– Након четири године расписујемо редовне изборе за националне савете као тела која су веома значајна за очување традиције, културе, употребе језика и писма. По пресеку стања 15. августа скоро 475.000 наших грађана је уписано у посебан бирачки списак – рекао је Ружић.

СРПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ НЕКАЖЊЕНО СЛАВЕ „ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ“! ​Поједини припадници МУП-а брукају униформу и понижавају земљу

Министар је још једном позвао све грађане припаднике мањина који живе у Србији да искористе бирачко право и да се упишу у посебан бирачки списак.

Ружић је оценио да на изборе не може да утиче најава Бошњачког националног већа и Албанског национаног савета Уставном суду за оцену уставности недавно усвојених закона који се тичу националних мањина, а који, по њиховим тврдњама смањују права мањинама.

(ВИДЕО) ПОЛИЦИЈА ЗАТВОРИЛА КАМП НА ЗЛАТИБОРУ: Полицајци упали касно синоћ у камп за војну обуку малишана

Танјуг

ВОЈИСЛАВ ЈЕ УХАПШЕН ЗБОГ ПЉАЧКЕ САШЕ ПОПОВИЋА, А УБИСТВО ЊЕГОВОГ ОЦА БИЛА ЈЕ НАЈВЕЋА МИСТЕРИЈА 90-ИХ: Како и зашто је убијен први човек српске полиције

Ружић је навео да је Министарство за државну управу и локалну самоуправу добило похвале за те законе од међународних институција.
У Србији скоро 13 одсто од укупног броја становништва чине националне мањине.

Редовни избори за чланове националних савета националних мањина одржавају се на четири године.

ВЕЛИКА ПАРАДА 11. НОВЕМБРА У БЕОГРАДУ Путин ће видети до сада највећи војни арсенал Србије

Национални савет има најмање 15, а највише 35 чланова. У случају националне мањине чији је број према резултатима последњег пописа становништва мањи од 10.000 лица, национални савет броји 15 чланова, односно 35 уколико је број већи од 100.000 лица. Савет може имати и 19, 23 и 29 чланова у зависности од резултата са пописа становништва.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Бошко Обрадовић да објасни колико је ПАРА узео за позивање на ДРЖАВНИ УДАР!

ЗАВРШИЋЕ НА ИНФУЗИЈИ! Организатори решили да УНИШТЕ Новака: Ако прође Димитрова, за два сата игра нови меч и то са овом звездом!

(ВИДЕО) ПОЛИЦИЈА ЗАТВОРИЛА КАМП НА ЗЛАТИБОРУ: Полицајци упали касно синоћ у камп за војну обуку малишана

ДРАМА У НИШУ Миљана Кулић ДОБИЛА ЈЕЗИВУ ИНФЕКЦИЈУ доктор јој рекао: „Иди у Београд па нек те лече“

Америка се изјаснила о разграничењу Београда и Приштине

УЖАС У СРБИЈИ! „Леле, муке моје не могу да опишем…“ СРЦЕПАРАЈУЋА ИСПОВЕСТ бака Радојке из Лесковца!

Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon