Извор: govorisrbija.rs
Uncategorized

Руски војни хор на отварању парка Александров у Београду (ФОТО, ВИДЕО)

Руководиоци руског и српског војног ансамбла "Александров" и "Станислав Бинички" открили су пред окупљеним грађанима, представницима српских државних органа, Српске православне цркве, руске амбасаде и Руског дома спомен-плочу са именом ансамбла "Александров" по којем ће парк у центру Београда носити име.

Руководиоци руског и српског војног ансамбла ,,Александров“ и ,,Станислав Бинички“ Генади Сачењук и Светозар Василевски открили су данас спомен-плочу са именом ансамбла „Александров“ по којем ће од данас парк у центру Београда носити име.

Извор: govorisrbija.rs

На именовању парка интониране су химне Србије и Русије, а руски војни хор ,,Александров“ отпевао је песме ,,Свети рат“, ,,Тамо далеко“ ,,Александровску“ и ,,Песму победе“. Ово је иначе било прво наступање ансамбла у новом саставу након авионске несреће која се догодила 25. децембра прошле године изнад Сочија, када је живот изгубило 92 путника и чланова посаде, међу њима и 64 члана хора Црвене армије.

Извор: govorisrbija.rs

Министар културе Владан Вукосављевић рекао је да је та велика трагедија која је децембра прошле године погодила ансамбл „Александров“ подстакла Србију да парк именује по том руском оркестру. Он је рекао да је тај ансамбл велики пријатељ српског народа и да је био са Србијом у тешким тренуцима.

Министар је рекао да су културна језгра два народа веома блиска и да је стога културна сарадња Србије и Русије веома лака.

У централном делу свог излагања, министар културе је изјавио: ,,Србија и Русија не седе на две столице, као што неки воле то да кажу, већ заједно, чврсто и сложно, седе на великом престолу словенске културе, заједно са другим словенским народима.“

Извор: govorisrbija.rs

Присутнима се обратио и руски амбасадор Александар Чепурин који се захвалио Београду и српском народу на указаној части и пријатељству и подсетио да је Александар Васиљевич Александров по којем је назван ансамбл био, не само велики уметник већ и аутор химне ШСР и песме Свети рат (Устај славенски народе).

Извор: govorisrbija.rs

Заменик градоначелника Андреја Младеновић подсетио је да је Скупштина града почетком године донела одлуку да се овом парку додели име „Александров“, по ансамблу који је у нашој земљи гостовао 11 пута. „Ансамбл, односно хор, плесна група и оркестар, који има светску славу, ове године прославиће 87 година постојања. Нас је задужио великом подршком за време бомбардовања 1999. године.“ – рекао је Младеновичћ.

Извор: govorisrbija.rs

На свечаности је говорио и начелник ансамбла ,,Александров“ пуковник Генадиј Сачњеук који је рекао да Србију и Русију уједињује братско пријатљство и изразио захвалност Србији на томе што је показала саосећање са њиховим губитком. ,,Желим вам добро здравље, успех и мир. Дубоко се клањам читавом српском народу“, рекао је Сачењук.

Церемонији је присуствовало више стотина грађана, представници војски Србије и Русије, града Београда, Српске православне цркве, министар одбране Александар Вулин, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, представници руске амбасаде и Руског дома у Београду, делегација покрета ,,Заветници“ на челу са председником покрета Стефаном Стаменковским, као и велики број домаћих и страних медија.

Извор: govorisrbija.rs

Оркестар ,,Александров“ иначе изводи више од 2.000 нумера класичне музике, совјетских и руских песама, народних игра, али и популарне музике. У Србији су наступали 11 пута, а последњи пут 2015. у оквиру турнеје по земљама у чијем је ослобођењу учествовала Црвена армија.

Они ће и вечерас у 20.00 одржати концерт у Сава ценру.

Извор: govorisrbija.rs
Извор: govorisrbija.rs
Извор: govorisrbija.rs

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Поповић: Ово није истраживачко новинарство, већ политичко жигосање

ШЕШЕЉ СЕ БРУТАЛНО ОБРУШИО НА ЗОРАНУ МИХАЈЛОВИЋ: Она профукњача и калаштура што глуми министра…

Велика Британија објавила тачан датум и време изласка из Европске уније!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon

Истакнуто