Извор: pixabay.com
Регион

Руски туристи бојкотују Црну Гору, хотели празни

Руски туристи у све ширем луку заобилазе Црну Гору, и то дефинитивно није само ,,политичка подметаљка" опозиције, како је до сада власт тумачила, већ реалност.

,,У великим хотелима на јужном Јадрану, током јула је попуњеност била мања за 30 одсто, због чињенице да су руски туроператори послушали препоруке тамошњих власти и отказали аранжмане за Црну Гору. Нажалост, тај тренд ће вероватно бити и настављен”, каже председник Одбора за туризам Привредне коморе Црне Горе Драган Иванчевић Пурко.

А разлог за ,,осеку“ с великог тржишта су погоршани политички односи између Русије и Црне Горе. Руси, љути због увођења санкција званичне Подгорице, те уласка у НАТО и других (не)спорних политичких потеза, стижу у знатно мањем броју него лане, пишу Вечерње новости.

,,Велики хотели се пуне унапред резервацијама туроператора, а не са улице и ад хок. При свему томе, туризам је лабилна привредна грана, чији раст и развој често зависе и од мањих политичких потреса, па је јасно како не смемо да се вежемо за једно тржиште, с којега долази више од 50 одсто гостију. Потребна је стратегија по којој ниједна земља неће премашивати петину укупног броја аранжмана. Наравно, то се не ради усред сезоне и треба озбиљно планирати за догодине”, истиче Иванчевић.

Жале се, наравно, и угоститељи. Потрошња је слаба, иако има туриста из земаља бившег Совјетског савеза, нарочито из Украјине, али су слабе муштерије. Није баш да нема ни Руса, мада, то су они сиромашнији, пристигли или код својих земљака који су раније купили куће и станове на јужној обали или плаћају јефтиније апартмане.

Рибља чорба и пиво су најчешћа поруџбина у ресторанима, а богати Руси, они које овде памте по високим цеховима и лепим напојницама, овога лета су негде другде.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БАКА ИЗ НЕГОТИНА ШОКИРАЛА ВАТРОГАСЦЕ! Отишли да гасе пожар и схватили да се налазе у лабораторији за УЗГОЈ МАРИХУАНЕ!

Трамп: Пјонгјанг ће видети „ватру и бес“ ако настави са претњама

ШИПТАРСКА ПОЛИЦИЈА УХАПСИЛА 11 Срба и Руса због уласка на Косово и Метохију!

Оставите коментар