Русија

Руски тенкови имаће невидљиви штит?

Проналазачи тврде да ће се транспарентни алуминијум користити у великом броју војних сврха.

Стручњаци из Националног истраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“ заједно са колегама из неколико института развили су технологију за производњу транспарентног алуминијума.

“У овом тренутку транспарентни алуминијум има довољну чврстоћу, а када је реч о најважнијој карактеристици – издржљивости – превазилази све транспарентне материјале, укључујући и кварцно стакло”, рекли су истраживачи.

Иако је до сада појам транспаретног алуминијума био познат само фановима “Звезданих стаза”, обзиром да је спомињан као важна компонента чувеног “Ентерпрајза”, чињеница је да овај материјал итекако постоји и успешно се користи у инжењерингу.

Његова снага и отпорност су четири пута већи него код алуминосиликалних стакала. Осим тога, овај материјал може да издржи загревање до 2.100 степени Целзијуса.

Тренутно постоји повећана снага продора лаког оружја и артиљерије малог калибра, што тера проналазаче сигурносне опреме да развијају могућности за побољшање перформанси оклопних материјала и заштитне структуре.

То се посебно односи на штитове од транспарентних материјала.

Проналазачи тврде да ће се транспарентни алуминијум користити у великом броју војних и комерцијалних сврха, као што су прозори и куполе за свемирске летелице и спољашњи невидљиви оклоп војних возила.

Извор: glasmoskve.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed