Политика Србија

Руски медији о америчком плану за Србију и ставу Заветника

Неколицина руских медија писала је о документу Атлантског савета којим се предлаже нова америчка стратегија за Балкан са фокусом на Србију, као и о реакцијама патриотске организације ,,Заветници" на исти.

,,На појаву документа ,,Балкан, напред: Нова стратегија САД за регион“ одреаговала је српска патриотска организација Заветници. На званичном сајту покрета 30. новембра објављена је изјава председника Заветника, Стефана Стаменковског, у којој се извештај Атлантског савета оцењује као ,,директна претња за националну безбедност државе и положај српског народа у региону, који ја искусио све ужасе агресије САД и НАТО“.

Друга ствар на коју Стаменковски указује је та да су Американци отворено рекли о својим амбицијама и намерама да на себе преузму улогу посредника у дијалогу Београда и Приштине. Тај политички покушај наметања интереса косовских Албанаца за Србију је апсолутно неприхватљив, сматра он.

Стаменковски је посебно издвојио трећу тачку стратегије где се од Србије захтева да се дистанцира од Русије, што је према његовим речима ,,за велику већину Срба увредљиво и понижавајуће“.

Узевши у обзир нове претње и изазове у Србији од стране САД, Заветници су позвали српску јавност да мобилише сопствене напоре и усмери их на предузимање адекватних и ефикасних контрамера у војној и политичкој сфери.

,,Уверен сам да ћемо заједно са нашим савезницима, пре свега са Русијом, наћи оптимална решења за стварање војног паритета, који је сада неопходан услов за решавање косовског питања, а такође за мир и стабилност како у Србији, тако и у региону. Што се политичке сфере тиче, за решавање косовског проблема Србији су преко потребни нови формати уз учешће Русије као светске силе заједно са нашим европским и регионални савезницима“ – истакао је Стаменковски у саопштењу политичке организације Заветници.

Бивши амбасадор САД у Србији, Вилијам Монтгомери сматра ,,одличним знаком“ то што је Атлантски савет САД у свом документу ,,Балкан, напред: Нова стратегија САД за регион“ истакла улогу Србије у региону, као и кораке које српска влада предузима како би постигла помирење.

,,Нисам сигуран шта тачно значи израз ,,историјско помирење“ када се ради о српско-америчким односима. Од тренутка одласка Милошевића са власти наши односи су били позитивни. Добро је што је Атлантски савет указао на улогу Србије у региону и на кораке које је српска влада предузела како би постигла помирење“ – рекао је Монтгомери 30. новембра у интервјуу за српско издање ,,Блиц“.

Према његовом мишљењу, главни проблем у односима Београда и Вашингтона током последњих 17 година је био тај што САД, као и ЕУ, нису били свесни чињенице да америчка политика према Босни и Косову није дала резултате, јер су те две области остале ,,безнадежни случајеви“, неспособни да самостално функционишу без основне економије. На српску власт је константно вршен притисак, захтевано је да се сложе са америчком верзијом ситуације, истакао је он додавши да би стратегија Атлантског савета САД могла да означи почетак промене америчке политике у односу на Србију.

Вилијам Монтгомери се сложио са тезом да Вашингтон мора да заузме активнију улогу у дијалогу Београда и Приштине. ,,Слаже се са тим да се Америка мора укључити у дијалог Београда и Приштине, имајући у виду да ће Албанци заправо слушати само мишљење САД. Бојим се да ако не успемо да заузмемо строго објективну и прагматичну позицију, то ће само ојачати бескомпромисну позицију Приштине“ – рекао је Монтгомери.

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САД траже да све земље блокирају Северну Кореју

Пентагон одлаже забрану употребе касетних бомби

Грађани Србије пазарили 5,9 одсто више

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat