Илустрација (Фото: Јутјуб)
Русија Свет

РУСКИ КОСМОНАУТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Земља није ни равна, ни округла, већ…

Астронаут Јуриј Батурин провео је у космосу укупно 20 дана, био је саветник Бориса Јељцина, један је од 12 Јурија који су летели у космос.

НАТО МОРА БИТИ КАЖЊЕН ЗА БОМБЕ НА СРБИЈУ! Јасна порука председника Русије

После Јурија Гагарина, још 11 других астронаута који се зову Јуриј, летело је у свемир.

Астронаут Јуриј Батурин провео је у космосу укупно 20 дана. Први лет је био на космичком броду „Сојуз ТМ-28“ 1998. године, у оквиру експедиције „Мир 26“. Други лет на космичком броду „Сојуз ТМ-32“ 2001. године, у оквиру експедиције МКС-2. Батурин је физичар, новинар, политиколог и космонаут, професор на неколико факултета и аутор 15 књига. Носилац је ордена „Херој Русије“.

– Лет Јурија Гагарина у космос је оставио утицај на цело човечанство, па, наравно, и на мене. Ја сам име добио 12 година пре него што је Јуриј први пут летео, тако да он није имао у том смислу утицај на моје родитеље, али свакако да јесте на друге, пошто је име Јуриј заиста често у Русији, баш због Гагарина. Тако аутоматски долази и до великог броја астронаута са његовим именом у космосу – каже Батурин.

ПРВО ВРЕЂАО АКТИВИСТКИЊУ, ПА ФИЗИЧКИ НАСРНУО НА ЊУ: Ухапшен насилник који је напао Ксенију Радовановић

Када су у Совјетском савезу наступила бурна времена, неочекивано се нашао близу власти, па је радио у кабинету председника Горбачова, али не дуго, јер се Совјетски савез распао. Након тога, позвали су га у саветодавно тело председника Бориса Јељцина.

– Радио сам као саветник председника Бориса Јељцина само четири и по године, али у то време је то деловало као заиста дуго. И превише. А потом сам, наравно, одлучио да се вратим својој професији – каже Батурин.

О Путину и понуди коју је добио од њега, Батурин говори отворено.

ЕНГЛЕЗИ У СТРАХУ ОД ИРА, ОДЛУЧИЛИ ДА ЗАПАЛЕ БАЛКАН! МИ6 спрема СПЕЦИЈАЛНЕ АКЦИЈЕ против Србије – Харадинај пион у рукама ИМПЕРИЈЕ!

– Председник Путин ме није звао да му будем саветник, али је истина да ме је позвао једном другом приликом и предложио да заузмем једну државну позицију, али тај предлог се није реализовао и неће се реализовати – наглашава космонаут.

– Током првог лета, са колегом сам посматрао земљу, и све време смо ћутали, јер је то таква лепота да је свака реч сувишна. У таквим тренуцима се питаш зашто си ти ту, и да ли ћеш оставити икакав траг. Сунце заслепљује јаче него на глечерима, а заштитне наочари не помажу.

Повратак на земљу је већ нешто што изазива потпуно друге емоције.

(ВИДЕО) СРБИ СУ ПРВИ „КУБОМ“ ОБОРИЛИ АМЕРИЧКИ Ф-16! Све се догодило пре 1999. године, а сад је наш ПВО још јачи!

– О томе можда не бих ни говорио јер није био добар управљач и нисмо знали како ће се све завршити. Поступили смо по инструкцијама и срећом све се завршило добро, али је чињеница да апаратура није била у добром стању, па се на те емоције и на та размишљања не бих враћао. Али наравно, вратити се, то је увек велика радост. Најважније за космонаута јесте извршити тај задатак и вратити се зато што само ако се вратиш на земљу, ти си завршио задатак – каже Јуриј.

Најзначајнији тренутак после полетања са земље за њега је био када се у космосу прикључио мисији и када је видео пријатеље, који су ту били већ неко време.

– То наравно није осећај као кад срећеш пријатеље у иностранству или другом граду, иако сваки неочекивани сусрет доноси срећу. Али, сусрет у бесконачном космосу, то је заиста посебно осећање – каже је Јуриј.

(ФОТО/ВИДЕО) ОВО ЈЕ ВОЂА ВЕЛИКЕ НАРКО-БАНДЕ КОЈА ЈЕ ЈУЧЕ ПАЛА У БЕОГРАДУ! Ваљали дрогу по ноћним клубовима!

Батурин радо говори о обичајима космонаута, којих се придржавају пре полетања. Нека од њих усталио је још Јуриј Гагарин.

– Постоји обичај да се ракета извози рано у зору и одвезе до места одакле ће бити лансирана. На шине којима пролази стављају се посебни новчићи. Како космонаутима који се спремају за тај лет, није дозвољено да пролазе тим истим путем, новчићи су практично њихова замена, представљају двојнике астронаута. Зато им они доносе срећу и они се предају посади ракете – каже Батурин.Наравно, за овај обичај знају и лопови, па се у тренуцима док ракета пролази шинама, организује посебно обезбеђење, које чува новчиће.

СРБИЈО, СПРЕМИ СЕ ЗА ВРЕМЕНСКИ ШОК! После ЦРНИХ ОБЛАКА, тотални обрт! Стижу нам ВРЕЛИ ДАНИ!

Такође, мало је познато да пре него што је аутобус Јурија Гагарина кренуо према ракети, један од најпознатијих светских астронаута имао је потребу да се олакша. Зауставио је аутобус и измокрио се на задњи точак. Тај обичај је и данас веома функционалан.

– Постоје људи који лете у космос и постоје они који све даље и даље подижу небеске степенице. И једни и други, и сви они који су корачали њима, никада неће заборавити те стрме степенике и увек ће сањати степенице које воде ка небу – била је једна од реченица које је Јуриј Батурин изговорио након својих летова.

(ФОТО) УПЛАТИ МИ 2.000 ДИНАРА, ХИТНО ЈЕ: Стара СМС превара опет кружи Србијом! Све је исто, нов је само број телефона на који треба да пошаљете паре и наседнете!

Батурин истиче да је путпуно нетачна теорија да је Земља равна плоча.

– То је потпуно нетачно! Заправо, земља има облик кофера – каже Јуриј.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УВОДИ СЕ ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР, УСЛОВНИ ОТПУСТ САМО АКО СУД ОДЛУЧИ! Ево шта доносе измене Кривичног законика

УСВОЈЕН ДЕЧАЧИЋ КОЈИ ЈЕ ОСТАВЉЕН НА ПРАГУ ЦРКВЕ У ЧАЈЕТИНИ! Малишан Јован напуштен одмах по рођењу добио дом!

(ВИДЕО) ДОШАО У ХАГ СА ЗЛОГЛАСНИМ КОМАНДАНТОМ ХОЏОМ, ОНИ МУ УРУЧИЛИ ПОЗИВ: Енвер Шаља био је ОВК човек број 1 у Немачкој, а сад мора пред суд! Погледајте му само детаљ на ретровизору! А тек песма

АМЕРИКА ТЕСТИРА РАКЕТУ ЗАБРАЊЕНУ 30 ГОДИНА: Да ли су због овога изашли из INF споразума?

Извор: Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
11°
Wed
13°
Thu
15°
Fri
17°
Sat