Извор: mod.gov.ru
Uncategorized

Руски хеликоптер Ми-8 угасио пожар код Босилеграда

Ми-8, руски хеликоптер који је 2. августа слетео у Ниш, гасио је пожар у рејону Босилеграда који је успешно локализован, саопштено је из Српско-руског хуманитарног центра.

Хеликоптер Ми-8 је у недељу кренуо на југ Србије, код Босилеграда, где је локализовао шумске пожаре у близини насеља Горња Љубата, чиме је сачувана површина од неколико десетина хектара шуме, као и имовина, објекти и куће на подручју са око хиљаду становника.

Командант посаде Владимир Серишев рекао је, након повратка у Ниш, да је терен на којем је избио пожар планински и неприступачан, те додао да су гореле велике површине, па се гасило са малих висина.

,,Уверен сам да је Ми-8 најпогоднији за овакав терен и верујем да ће коришћење овог хеликоптера смањити ризик од настанка нових пожара и да ће бити ефикасно средство у борби против пожара“, рекао је Серишев, а наводи се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЗАШТО ЈЕ ХУМАНИТАРНОМ ЦЕНТРУ У НИШУ НЕОПХОДАН ДИПЛОМАТСКИ СТАТУС КЛИКОМ ОВДЕ

Иначе, Сектор за ванредне ситуације је дао предлог о захтеву за руским Ми-8, који би својим могућностима, капацитета пет тона воде, допринео у борби српских ватрогасаца као моћан инструмент у борби против пожара.

Руски пилоти су, са српским колегама, 5. августа спровели извиђање терена у околини Сврљига, али је тада донета одлука да се Ми-8 не користи због мањих размера пожара и могућности да се ватра угаси са земље.

Ми-8 је слетео у Ниш 2. августа, где ће на аеродрому ,,Константин Велики“ остати до 31. августа на основу Споразума Влада Србије и Русије о сарадњи у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Северна Кореја: Спремни смо да Вашингтону очитамо ,,озбиљну лекцију“

ДОЛАЗЕ БОЉИ ДАНИ ЗА ВОЈСКУ: до краја године повишице припадницима Војске Србије

Почиње изградња система за наводњавање у Војводини

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri