Informer
Политика Србија

Руски експерт за Балкан о посети Вучића Москви и Анкари

Виктор Колбановски, московски експерт за балканска питања, у ауторском тексту говори о предстојећој посети председника Србије Александра Вучића Турској, као и Москви и о његовом сусрету са лидером Руске Федерације Владимиром Путином.

(ВИДЕО) НЕ МОЖЕ ДАЉЕ Полиција зауставила Шешеља у Јарку – ево како је он реаговао

Поводом предстојеће посете председника Србије Александра Вучића Анкари и свом колеги Реџепу Тајипу Ердогану и каснијег доласка у Москву, где је планиран сусрет са руским председником Владимиром Владимировичем Путином, велико интересовање изазивају неки детаљи званичних саопштења о контактима САД и Албаније.

Тако између осталог албански министар одбране Олта Џачка у разговору са шефом Пентагона Џејмсом Матисом међу земљама које према њеном мишљењу дају повод за забринутост, поред традиционално набрајаних Русије, Кине и Ирана, у исти низ је неочекивано ставила Турску.

(ВИДЕО) ХРТКОВЦИ БЛОКИРАНИ, СВИ СКУПОВИ ЗАБРАЊЕНИ: Погледајте како је Шешељ кренуо на митинг

Тим поводом потпуно оправдано се намеће низ питања. Зашто се ођедном у једној НАТО земљи Албанији појављује тако висока забринутост због деловања друге НАТО земље Турске да је чак ставља у исти кош са државама које делују супротно политици саме Алијансе? И друго питање – зашто америчке дипломате, војни представници и сарадници специјалних служби који су несумњиво или сагласни, а можда чак били и иницијатори датог обраћања албанске стране, свесно пошли на заоштравање турско-албанских противречности унутар НАТО блока?

Одоговор на ова питања лежи у противречностима непосредно између САД и Турске. Американци су сада крајње резигнирани зближавањем Анкаре и Москве, између осталог куповином руских противракетних система С-400, градњом „Турског тока“, нуклеарне централе „Акују“ и, наравно, учешћем Турске заједно са Русијом и Ираном у Конгресу сиријског националног дијалога и другим акцијама поводом Сирије.

Али притом, директан покушај да се Ердоган смени помоћу државног удара који су приредили пучисти уз подршку ЦИА 2016. године, као што се зна, претрпео је потпуни крах. После тога Анкара је почела да води политику дијаметрално супротну интересима Вашингтона на Блиском Истоку, као и у делу који се тиче сарадње са Москвом. Зато се појављује потпуно оправдана претпоставка да је Вашингтон унутар НАТО-а започео припрему групе земаља које би могле да преузму на себе функцију одвраћања сопственог непослушног савезника – Турске. Али узимајући у обзир војни потенцијал Анкаре, то се може извести само уколико се она окружи ракетним базама НАТО. И када Албанија предлаже Пентагону да постави на својој територији НАТО базу и истовремено изражава забринутост због активности Турске у региону, више није тешко претпоставити у коју страну ће бити усмерене ракете у тој бази.

(УЖИВО/ВИДЕО) МАРШИРА 12.500 ВОЈНИКА! Пратите генералну пробу Параде победе у Москви!

У вези са тим посебан значај стичу перспективе присуства руских савремених противавионско-ракетних комплекса ПВО класе С-300, С-400 и других видова наоружања у Србији. Као прво, на регионалном нивоу се стварају услови за војно-стратешки паритет, који гарантује неповредивост граница, очување Косова у саставу Србије, безбедност Срба у Републици Српској и целом региону. Други моменат који на данашњи дан има више демонстрациони карактер састоји су у потенцијалној могућности противракетног покрића на даљњим прилазима са европске стране територији Турске па и у целини Блиског Истока.

Поводом ситуације на Блиском Истоку и у Сирији треба посебно подвући актуелност сарадње српских специјалних служби са својим колегама из Русије, Турске и других земаља по питању борбе против тероризма. За мир и безбедност на Балкану сада је врло важно да се не дозволи повратак терориста који су били чланови банди на територији Сирије назад на Косово, у Босну и друге регионе могућег пресељења.

ОТКРИВАМО НЕИСПРИЧАНУ ПРИЧУ: Већ 30 година сваког дана у Штутгарту пева Ђурђевдан. Разлог ће вас оставити без речи!

У том контексту посете Председника Србије Александра Вучића Анкари и Москви добијају посебан значај. Као значајан моменат треба такође истаћи присуство српског председника на предстојећој Паради победе 9. маја на Црвеном тргу у Москви.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Брнабић открила детаље свађе у Влади: Мој најтежи дан на месту премијерке, али остајем

СРБИЈО, ДАНАС ЈЕ ЂУРЂЕВДАН! СРЕЋНА ТИ СЛАВА: Не ваља дремати на Светога Ђорђа, али коме се омакне нека уради ово!

(ФОТО) БРНАБИЋ ИМА ОД КОГА ДА УЧИ: ОВАКО ЈЕ СЛОБА РЕШАВАО ГЕЈ ПИТАЊА!

Извор: Informer

Оставите коментар