Twitter
Русија Свет

Руски амбасадор открио кријумчаре дроге: Књиговођа амбасаде хтео да прошверцује 12 кофера кокаина у Русију!

У Москви са закашњењем проговорили о великој афери у којој је учествовао Али Абјанов, књиговођа руске амбасаде у Аргентини.

УБИСТВО ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ: Снимци са куће ослобађају Зорана

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА – МОСКВА

СА закашњењем од два и по месеца вест о хапшењу три кријумчара кокаина који су требали да подигну наркотике из Аргентине намењене Русији, постао је „шлагер“ московских листова и сајтова. Тек кад су о тој афери почели да пишу аргентински листови и у Москви су морали да проговоре. Кријумчари су планирали да дипломатским каналом у Москву пристигне 12 кофера пуних кокаина чија је тржишна вредност око 50 милиона долара. У сарадњи руске и аргентинске полиције у Москви су 13. децембра прошле године ухапшена три грађанина Русије: Али Абјанов, Владимир Калмиков и Иштимир Хуџамов.

Марија Захарова, службени представник МИП-а РФ, објаснила је да је за откривање шверцера наркотицима заслужан амбасадор и његови сарадници који су први приметили да се Али Абјанов бави сумњивим пословима. Још у децембру 2016. руски амбасадор у Аргентини Виктор Коронели информисао је аргентинску полицију да се у школи при амбасади налази сумњив пртљаг који је припадао Али Абјанову техничком сараднику амбасаде. Наркотици су били у коферима у згради где су школа и станови у којима живи персонал амбасаде.

ТРАГЕДИЈА У РУСИЈИ: Деветоро страдало у судару минибуса и камиона

Али Абјанов је радио по уговору у амбасади као књиговођа и кад га је амбасадор отерао он је тражио да се његове ствари врате у Русију дипломатским каналом. Кофери су чекали више од годину дана. Како пишу листови у Буенос Аиресу у сарадњи аргентинске и руске полиције у кофере је је уместо кокаина стављено брашно али је све било спаковано тако да кријумчари нису схватили да ће се кад подигну пошиљку са „белим прахом“ брзо наћи иза решетака.

Већ сада није спорно да је Али Абјанов бивши књиговођа донео кофере са дрогом у амбасаду. Сада је много интересантније питање колико је он успео да пошаље кофера са наркотицима док је још радио у амбасади у Аргентини.

Подигнута оптужница против лекара због смрти малог Раденка

Аргентински лист „Кларин“ објавио је стенограм снимљених телефонских разговора кријумчара дроге из Аргентине. Александар Чикало, службеник на аеродрому, и Иван Близњук, сарадник аргентинске полиције, кажу да им је посао упропастио руски амбасадор Виктор Коронели који се сукобио са неким Андрејом Коваљчуком (50). Аргентински лист тврди како је Коваљчук у таквим коферима раније превозио кокаин као дипломатску пошту.

Кофере су дошли да узму Владимир Калмиков и Иштимир Хуџамов и били су ухапшени. А у Аргентини је 21. фебруара ухапшен Иван Близњук који је био запослен у управи полиције Буенос Аиреса као и сарадник аеродрома Александар Чикало. Њима су стављене лисице на руке због оптужбе да је учествовао у слању кокаина у Русију. Близњук је често боравио у Русији због реализације образовних програма за полицију. Аргентински новинари тврде да су наводно Близњук и Чикало помагали новчано православну цркви у Јужној Америци.

Интерпол сада траже бизнисмена Андреја Коваљчука за којег се верује да живи и ради у Немачкој.

Више аргентинских листова писало је да је 12 кофера стигло у Москву авионом којим је летео Николај Патрушев, секретар Савета безбедности РФ бивиши директор Федералне службе безбедности који је био у децембру 2017. у посети Аргентини где се срео са председником те земље Маурисијом Макријем. Наводно да је Патрушев у Буенос Аиресу са колегама распетљавао и аферу кофера са кокаином.

Дачић: Пацоли, пашће испод 100!

У уторак су се огласили из Управе при председничкој администрацији која руководи авиокомпанијом „Русија“ и оповргли су тврдње да се њиховим авионим покушало пребацивање кокаина у Москву. Представница за штампу компаније „Русија“ тврди да је њиховим авионом је била превезена само делегација, али не и кофери због којих је избила афера.

Уосталом није ни важно са којим су летом пребачени кофери већ то да је похапшена група трговаца наркотицима што потврђују обе стране.


РЕКЛАМА
МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Они су нас избацили из сале, а ми ћемо њих збацити са власти!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДСС: Недостатак културне зрелости у изборној кампањи

ЗБОГ НИСКИХ ТЕМПЕРАТУРА: „Електране“ ће грејати и ноћу

Радуловић се жалио Уставном суду и ВСС

Меркелова Вучићу: Импресионирани смо…

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri