© Sputnik/ Grigoriy Sisoev
Русија Свет

Руске базе на Куби и у Вијетнаму — зашто да не?

Распоређивање руских војних база на Куби у условима пораста америчке агресије у интересу је безбедности, али то треба да буде у договору са Хаваном, сматра шеф војног комитета Савета Федерације Виктор Бондарјов.

„Распоређивање руске војне базе на Куби у условима америчке агресије одговарало би интересима међународне безбедности“, рекао је Бондарјов Спутњику.

Према речима сенатора, до 2002. године војно присуство Русије на „острву слободе у самом америчком дворишту“ умногоме је помагало да се обузда агресија САД, њихова експанзија у зонама стратешких интереса Русије.

„Сматрам да повећање напетости у свету, отворено мешање у унутрашње ствари држава које су историјски партнери Русије — не искључује наш повратак у Латинску Америку. Наравно, то треба да буде у договору са Кубанцима“, рекао је Бондарјов.

На потребу да се „прво сазна мишљење самих Кубанаца“ указао је и први заменик шефа међународног комитета Савета Федерације, генерал ФСБ Владимир Џабаров. Према његовом мишљењу, обнављање руских база на Куби могло би да заоштри конфликт између Москве и Вашингтона.

Бондарјов је позвао на то да се размисли и о повратку Ратне морнарице Русије у Вијетнаму.

„Наравно, уз дозволу Владе те државе“, указао је он.

„Ипак, не треба журити са тим“, уверен је руски парламентарац.

„Те кораке је потребно предузимати само у случају ескалације америчке агресије, даљег ширења њиховог присуства у суседству са њим“, навео је Бондарјов.

Он је подсетио да су о оваквим плановима већ причали министар одбране Сергеј Шојгу и његов заменик Николај Панков у октобру прошле године.

Извор: Спутњик

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Израелски обавештајац за Спутњик: Били смо уз Србију, за Хрвате нема опроштаја

Нови посао у прљавој каријери Срђе Поповића

Ова руда ће Србију учинити ПРЕБОГАТОМ: ,,метал будућности“ за који се сви отимају лоциран у Јадру!

Оставите коментар