Извор: kim.gov.rs
Друштво Русија Србија

,,Руска хуманитарна мисија“ убудуће помаже Србима на КиМ

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и руководилац регионалног представништва за Балкан НВО "Руска хуманитарна мисија" Бранимир Нешић потписали су у Београду Меморандум о сарадњи на реализацији хуманитарних и добротворних програма.

Према том Меморандуму, „Руска хуманитарна мисија“ у сарадњи са владином Канцеларијом за КиМ помагаће убудуће српски народ у Покрајини у области образовања, здравства и социјалне помоћи.

Ђурић је тим поводом истакао да је природно када на борби за опстанак нашег народа на КиМ заједнички раде Срби и Руси, те да је за нас и симболички и суштински веома важно то што се „Руска хуманитарна мисија“ укључила у помоћ нашем народу на КиМ на организован начин.

Реч је, додао је Ђурић, о угледној и озбиљној међународној хуманитарној организацији која окупља значајне донаторе из целе Русије.

„Окупља и угледне људе, интелектуалце, људе од утицаја и добро је да они буду заинтересовани и ангажовани на помоћи нашем народу на КиМ“, навео је Ђурић.

Како је рекао, већ је договорен читав низ заједничких пројеката и активности за ову и за следећу годину, која подразумевају улагања у болнице, школе и друге системе који су витални за опстанак нашег народа на КиМ.

„Позивам на универзалну солидарност када је реч о КиМ, као и хуманитарне организације из других земаља да нам се прикључе, јер борба за КиМ, за очување и опстанак српског и других угрожених народа на КиМ јесте цивилизацијска вредност свих оних који се залажу за опште принципе слободе, човекољубља и људске слоге и солидарности“, рекао је Ђурић.

Указао је да су Срби и Руси познати по томе што су увек били на странама оних који се залажу за право и правду, а против угњетавања сваке врсте и тешког положаја у коме се и данас налази српски народ на КиМ.

Руководилац регионалног представништва „Руске хуманитарне мисије“ Бранимир Нешић је истакао да потписивањем Меморандума та организација званично започиње, заједно са Канцеларијом, рад на КиМ у три правца – образовању, здравству и помоћи социјално угроженом становништву.

„Надамо се да ће заједничким силама живот наших људи и свих који живе на КиМ бити унапређен и да ће то бити једно боље место за живот“, истакао је Нешић.

Према његовим речима, „Руска хуманитарна мисија“ ради уз помоћ и подршку руске државе и других фондова у три региона – на Балкану, у средњој о централној Азији и на Блиском истоку.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пјонгјанг: ,,Трамп нам је објавио рат, обараћемо америчке авионе“ (ВИДЕО)

У МУП-у 23,5 одсто жена, све бољи резултати на обукама

Људи ће живети на Месецу много скорије него што мислимо? (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat