Извор: wikipedia.org
Аналитика ВИДЕО

Русија направила борбеног робота способнијег од људи? (ВИДЕО)

Руски пуковник на челу истражног одељења изјавио да се ,,Нерехта" показала одличном на полигону недалеко од Москве.

Аутор: Катарина Ђукановић

Руска војска ће ускоро у арсенал уврстити новог борбеног ,,тенк-робота“ који се показао способнијим од платформи са људским посадама на скорашњим испитивањима на полигону Алабино код Москве.

Тако је барем рекао пуковник Олег Помазујев за један руски војни медиј крајем октобра. Помазујев је иначе начелник Одељења за иновативна истраживања при Главној управи научно-истраживачких делатности руске војске (ГУНИД).

СТРАВА И УЖАС КОД БАЧКЕ ПАЛАНКЕ: Силовао сестру од њене десете године!

Дотични робот под називом ,,Нерехта“ је наоружан митраљезом калибра 12.7 или 7.62 милиметара, а уместо тога може носити и аутоматски бацач граната калибра 30 mm. Руски пуковник није саопштио које је ,,платформе са људским посадама“ Нерехта надмашила, али претпоставља се да је мислио на оклопно извиђачко возило БРДМ и ГАЗ ,,Тигр“ који носе исто наоружање и користе се за сличне задатке као и Нерехта. Уколико уђе у оперативну употребу, ,,Нерехта“ ће постати неизоставни елемент у арсеналу руских специјалних јединица.

Руси иначе тестирају широк дијапазон роботизованих борбених платформи, од мањих деминерских робота до великих ,,тенколиких“ борбених система. Примера ради, на септембарској вежби ,,Запад 2017″ могао се видети мали борбени робот ,,Платформа-М“, а чак и најмодернији руски тенк Т-14 ,,Армата“ је полу-роботизован и има куполу на даљинско управљање.

На другој страни света, у САД, беспосадни копнени борбени системи су такође у умовима војних експерата. Тако начелник Генералштаба Војске САД генерал Марк Мајли упозорава да се војна роботика развија брже него што је било ко могао да претпостави пре само неколико година.

Овај генерал је прошлог уторка на безбедносној конференцији у Вашингтону саопштио следеће: ,,Налазимо се у историјском тренутку у коме долази до спајања великог броја различитих технологија и могу да вам гарантујем да њихова комбинација фундаментално мења и мењаће изглед рата“.

,,Сведоци смо великих промена у механичком инжењерингу, у роботици. Тако да су аутоматизовани или полу-аутоматизовани системи већ овде. Стигли су. Можда још увек нису распрострањени у широкој употреби, али биће веома, веома брзо. За свега пар година видећете широку примену робота.“ – додао је генерал Мајли.

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ево како би руски системи ПВО заштитили Србију

Ђурић: Приштина кочи ЗСО уз подршку дела међународне заједнице

(ВИДЕО) ТАЈНА РУСКЕ ЦРКВЕ НА ТАШМАЈДАНУ: Шта је ЗАИСТА положено у темеље храма приказаног у „СЕНКАМА НАД БАЛКАНОМ“?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat