ria.ru
Русија Свет

Русија измирила последњи спољни дуг СССР-а

МОСКВА, 22. август - Русија је исплатила последњи спољни дуг Совјетског Савеза, саопштило је руско Министарство финансија.

Осмог августа Москва је исплатила 125,2 милиона долара Босни и Херцеговини. То је била последња страна држава-кредитор бившег СССР-а или Руске Федерације, пред којом су обавезе остале нерегулисане.

Русија је у марту са Босном и Херцеговином потписала споразум о исплати дуга. Он је ступио на снагу у јулу, а у августу је дуг измирен једнократном уплатом.

Дуг пред Босном и Херцеговином настао је тако што је Русија преузела на себе одговорност за дугове Совјетског САвеза пред бившом Југославијом. Друге републике бивше Југославије (Србију, Македонију, Словенију, Црну Гору, Хрватску) Москва је у потпуности исплатила у периоду од 2011. до 2016. године.

Руско министарство финансија саопштило је да неизмирен дуг Русије остаје једино према Јужној Кореји. Тај дуг износи 594,3 милиона долара, а рок за измирење је крај 2025. године.

Генерални директор Института за регионалне проблеме, политолог Дмитриј Журављев рекао је да од измирења дугова Русија има само корист.

,,Исплата тих дугова никако се неће директно одразити на нашу економију, зато што је у питању мали износ. Индиректно ово ће имати позитивне последице, јер економију без дугова инвеститори доживљавају много занимљивије, него економију са чак мизерним дуговима.“ – рекао је политолог.

КАКО ЈЕ РУСИЈА ИСПЛАЋИВАЛА ДУГОВЕ

1993. године Русија је узела на себе обавезе бивших совјетских република по питању спољног дуга. 2006. године Москва је пре рока измирила дуг СССР-а према Париском клубу кредитора у износу од 23,7 милијарди долара. Чешкој, Финској и Црној Гори Москва је 2013. године исплатила укупно 3,65 милијарди долара.

2015. године је у потпуности измирен совјетски дуг према Кини у износу од 400,9 милиона швајцарских франака. Део дуга у износу од 50,1 милиона је исплаћен испоруком индустријских производа и вршењем научно-истраживачких радова у области медицине.

2016. године Русија је Кувајту исплатила 1,1 милијарду долара. Камата од 620 милиона долара је враћена испоруком руских високотехнолошких производа. У фебруару 2017. године Москва се обрачунала са Македонијом, исплативши јој 60,6 милиона долара.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Русија даје кредит Белорусији у износу од 700 милиона долара

Вучић и Заев сутра у подне: Разговор о кризи

Вулин: Одлука о повлачењу особља донета у најбољој намери

Муке Срба са КиМ: Не смеју ни родитеље да обиђу

Оставите коментар