© Sputnik / А. Соломонов
Русија Свет

Русија гради пут који ће спојити свет: 150 милијарди долара у Арктик

Русија намерава да у развој Северног морског пута, најкраће руте која спаја Европу и Азију, у наредних пет година уложи нешто више од 150 милијарди долара. Стручњаци су сагласни да чим буде реализована сва неопходна инфраструктура потребна за обезбеђивање пловидбе током читаве године, ова рута би могла да преузме примат у односу на Суецки канал.

ХОРОР У БОРЧИ! Мушкарац и жена скочили са зграде!

Према плану да Северни морски пут уопште заживи као рута за трговину између Азије и Европе, аналитичари тврде да је потребно повећати промет терета до 80 милиона тона годишње. У те сврхе ће из руског државног буџета бити издвојено нешто више од 300 милијарди рубаља (4,6 милијарди долара), док ће остатак средстава финансирати друге државне компаније које су укључене у овај пројекат.

Пре свега су то руска државна нуклеарна корпорација „Росатом“, која је уједно и инфраструктурни „оператор“ Северног морског пута, која би требало да издвоји 173,1 милијарду рубаља, затим Федерална агенција за морски и речни саобраћај „Росморечфлот“ – 226,5 милијарди, док ће 235,9 милијарди рубаља бити издвојено за спајање железнице, а 169,6 милијарди за изградњу неопходних лучних хабова.

(ВИДЕО) ЧЛАН САВЕЗА СА СРБИЈУ УДАРИО НА СОПСТВЕНИ НАРОД Лепомир дивљао по улицама, па поручио Београђанима: ,,Ви сте пи*ке!“

У та средства улази, између осталог, и изградња нуклеарних ледоломаца, као и неколико на мешовити погон, изградња терминала за компресовање природног гаса „Утрењи“, затим успостављање глобалног поморског система за комуникацију, као и модернизација базе, где ће бити распоређена спасилачка флота, као и техничке службе за све ванредне ситуације.

Имајући у виду да је руска економија веома оријентисана на енергетику, односно нафту и гас, као и да се значајан део буџета пуни управо захваљујући овим браншама, Арктик за Русију игра веома важну улогу, за Спутњик објашњава Григориј Добромелов, члан организационог комитета Арктичког форума.

ТРАГЕДИЈА ЈЕ УПРАВО ПОСТАЛА ВЕЋА! Муж и жена из Борче се убили због СМРТИ ДЕТЕТА? ПОТРЕСНИ ДЕТАЉИ

Када је реч о гасу, Северни морски пут омогућава да се значајно скрати време, али и умање трошкови приликом транспорта плавог енергента у компресованом виду, са тренутних 36 на 19 дана, будући да се сада тај транспорт одвија кроз Суецки канал. Примера ради, пут од Владивостока до Санкт Петербурга Северним морским путем износи 14.000 километара, а преко Суецког канала 23.000.

Поред гаса, зона изнад Арктичког поларног круга за Русију представља главну базу за експлоатацију и руда и минерала — тамо се налази 95 одсто руског никла и кобалта, преко 80 процената гаса, 25 одсто нафте и 60 процената бакра.

БЛУДНИ ФУНКЦИОНЕР ПОНОВО „У АКЦИЈИ“! Заменик градоначелника Бора изашао из притвора, ПА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ОПЕТ ЈУРИ МАЛОЛЕТНИЦЕ!

Када је реч о другим земљама које би биле потенцијални корисници овог морског пута, пре свега треба споменути Кину. Тамошњи стручњаци оцењују да би транспорт Северним морским путем умањио цену кинеске робе извезене у Европу дупло, а утолико мањи би били и трошкови испоруке.

Треба напоменути и да се значајна ствар догодила прошле године, када је данска компанија и светски лидер у превозу робе „Маерск лајн“ послала пробни брод Северним морским путем. Тада је руски председник Владимир Путин рекао да је та пловидба окренула нову страницу у историји морске пловидбе, будући да је тај пример послужио да се оправда безбедност и ефикасност руског Арктика.

Међутим, главни недостаци Северног морског пута су сурови природни услови, јер се пловидба већим делом године остварује уз помоћ ледоломаца којих тренутно нема довољно. Данас је у оптицају осам ледоломаца — четири нуклеарна („50 година победе“, „Јамал“, „Тајмир“ и „Вајгач“), као и четири на мешовити погон („Адмирал Макаров“, „Красин“, „Капетан Хлебников“ и „Капетан Драњицин“).

Улетели у мећаву и спасили јој живот: Српски војници спасили жену која је залеђена лежала у снегу!

Војни аналитичар Владислав Шуригин појашњава да је при садашњим климатским условима пловидба Северним морским путем могућа и исплатива искључиво у случају када бродови пролазе у виду каравана, с обзиром да је већи део времена пут прекривен дебелим слојем леда. Свега два или највише три месеца бродови овом рутом могу да пролазе без помоћи ледоломаца, додаје.

Шуригин истиче и да Русија у глобалним размерама тренутно има највећу флоту ледоломаца на свету. „У току је изградња пет тешких атомских ледоломаца типа ’Сибир‘, почиње се са изградњом суперледоломца ’Лидер‘, који ће током читаве године моћи да дроби лед, ма колико он био дебео, чак и у условима најтеже зиме. Осим тога, Русији је потребно и десетак ледоломаца који нису на нуклеарни погон, а који би могли да раде у лукама или да обезбеђују мањи транзит“, додаје.

ТОТАЛНИ РАТ У ЂИЛАСОВОМ САВЕЗУ ЗА СРБИЈУ! Јешић поручио Обрадовићу: ,,О….И ВИШЕ ОД ЗАСТАВА ВОЈВОДИНЕ, ТИ СИ ЗАДУЖЕН ДА ПРЕБИЈАШ ЉУДЕ ПО ГЕЈ ПАРАДАМА!

Упитан да ли Русија има капацитета да изнесе овај позамашан пројекат, Добромелов тврди „и те како“, будући да се на овоме заснива целокупна стратегија развоја Северног морског пута, како би Русија била у могућности да самостално оствари пловидбу, али и због чињенице да за сада ниједна друга држава на свету нема капацитете попут руских.

Иначе, поређења ради, преко Суецког канала данас се превози преко милијарду тона робе годишње, док преко Северног морског пута та бројка износи свега 200.000 тона. Такође, број бродова који годишње прође Северним морским путем једнак је броју пловила који кроз Суецки канал прође за свега један дан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХОРОР У БОРЧИ! Мушкарац и жена скочили са зграде!

И ОНИ СЕ МЕШАЈУ У УНУТРАШЊА ПИТАЊА СУВЕРЕНЕ ДРЖАВЕ: Ове земље хоће да признају Гваида, уколико Мадуро не распише изборе!

ВЕЛИКА АКЦИЈА МУП У НОВОМ ПАЗАРУ: Пало хапшење због изазивања опште опасности!

Вучић: Почетак изградње гасовода кроз Србију у наредних неколико дана

Стефановић открио како полиција истражује сваку Интернет претњу!

ШОКОВИ: Жена из Београда позвала полицију и тражила да је ухапсе, разлог је стравичан!

(ВИДЕО) „ЦРВЕНИ БАРЈАЦИ СА НЕБА КРЕЋУ НА КОСОВО, ПОНОВО ЋЕ РАТ“ Старац Гаврило прорекао судбину српског народа! Проћи ће вас језа кад видите шта нас чека!

НАПАДНУТ ТАКСИСТА У НИШУ! Младић није хтео да плати, ПА УБО ВОЗАЧА НОЖЕМ!

УХАПШЕНО ДЕВЕТ ПОЛИЦАЈАЦА У СРБИЈИ Шокираћете се кад видите каквим су се све ПРЕВАРАМА служили!

rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon