Printscreen
Европа Свет

Русија ће и даље тражити да се Младић пусти на лечење

Русија ће наставити да инсистира да Хашки трибунал пусти на привремену слободу некадашњег командатна Војске Републике Српске генерала Ратка Младића због лошег здравља које се погоршало у последње две године, рекао је председник Комитета Русије за заштиту генерала Младића, руски посланик Павел Дорохин.

Дорохин, који је са руским академиком Јеленом Гусковом јуче и данас посетио генерала Младића у хашком притвору, рекао је да се Младићево здравствено стање погоршава и да је ова посета потврдила озбиљну забринутост у вези са његовим здрављем, коју имају представници руске јавности.

„Ово је наша четврта посета генералу. Дошли смо да морално подржимо Младића, да проценимо његово здравствено стање и разрадимо даље кораке за његову заштиту и фактички спасавање“, рекао је Дорохин за ТАСС.

Он је додао да се полази од тога да постоји директна и реална опасност по живот генерала Младића, што им је и сам Младић потврдио у разговору.

„Он је директно рекао да га десна страна тела – груди, рука и нога, стално боле и да лоше раде. Уопште узевши, он је изгледао горе него пре две године, када смо били задњи пут“, рекао је Дорохин.

Он је подсетио да је Русија била спремна да пружи гаранције за генерала Младића да би се лечио у Москви, али да је Хашки трибунал два пута одбио да га привремено пусти.

Дорохин је рекао да је лечење генерала Младића у Хагу крајње хаотично, лекови којима га лече су неспојиви једни са другим, дневно му се периодично даје и по 20 таблета, а при томе нико му не говори какве су то таблете.

„Ми смо узнемирени да ће такво лечење да изазове погоршавање његовог здравља“, истакао је Дорохин.

Дорохин је рекао да ће се руски Комитет за одбрану Ратка Младића, имајући у виду да се његово здравствено стање погорошава, обратити руским властима са иницијативом да поново буде упућен захтев Хашком трибуналу.

„Фактички, у новим околностима, можемо поново затражити да он хитно буде упућен на испитивање и лечење у Русију, у супротном активности Трибунала никако не могу да се назову хуманим“, рекао је Дорохин.

Он је рекао да овај комитет, такође, може да се обрати у име јавности хуманитарним органима ЕУ и другим међународним организацијама, да би се скренула пажња на судбину истакнутог српског патриоте.

„Младић је врло храбар човек. Он се труди да својим адвокатима уопште не говори о свом здравственом стању јер он је војни командант, заповедник, и за њега је изузетно тешко да призна своју слабост. Он има сасвим другу врсту моралних вредности“, рекао је Дорохин.

Он је подсетио да је, када су га први пут 2012. године посетили представници Комитета и питали га чиме му могу помоћи, генерал Младић рекао да му ништа није потребно, те да је замолио да буде пружена помоћ другим притвореницима, како би он остао последњи Србин који ће отићи из те тамнице.

Дорохин је подсетио да је пресуда генералу Младићу планирана за новембар и да тужилаштво тражи да буде осуђен на 40 година затвора.

„Видимо да они немају доказну основу, али, с обзиром на предрасуде Трибунала, не треба рачунати на позитиван исход и ослобађање“, рекао је Дорохин.

Гускова је рекла да је одбијање да генерал Младић буде пуштен на привремену слободу било велико изненађење, те додала да је долазак у Москву био веома добро припремљен.

Она је навела да је генерала Младића чекала припремљена соба у Националном научно-практичном центру за кардиоваскуларну хирургију „Бакуљев“, те да су доктори били спремни да га приме на лечење у било које време.

„Били смо сигурни да ћемо га моћи извући напоље јер је из Хашког трибунала, према медицинским индикацијама, пуно људи пуштено пре доношења пресуде.
Међутим, Хашки трибунал није прихватио гаранцију сталног члана Савјета безбедности УН“, рекла је Гускова.

Гускова је рекла да је генерал Младић за Хаг главни оптуженик и да је он за њих човек кога треба осудити, те додала да се теза о кривици Срба за догађаје 90-их година прошлог века и за распад Југославије веома озбиљно покушава доказати у Европи.

Према њеним речима, ако буде доказа да су Срби кривци за сукоб, онда се оправдава агресија НАТО-а без одлуке Савета безбедности УН против Југославије 1999. године.

„До данас се легитимитет деловања НАТО-а доводио у питање, а овако ће испасти да су потези НАТО-а били оправдани, пошто су кажњавали кривце. Ово све има озбиљну политичку позадину како за формирање Трибунала, тако и за његову необјективну делатност“, рекла је Гускова.

Извор: Срна

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НИЈЕ СЕ ЗАЕВ САМ СЕТИО: Ево по чијем налогу су прислушкиване српске дипломате у Скопљу

Трамп незадовољан санкцијама против Русије

ДАЧИЋ БЕЗ ДИЛЕМЕ: Косово неће бити примљено у УНЕСКО!

Оставите коментар