Аналитика

Руси праве борбене роботе са вештачком интелигенцијом! (ВИДЕО)

Компанија ,,Калашњиков" је најавила нову генерацију производа који показују у ком правцу се креће војно-технолошки развој.

Произвођач чувене аутоматске пушке АК-47 ради на ,,читавој палети производа базираних на неуронским мрежама“, укључујући и ,,потпуно аутоматизовани борбени модул“ који може самостално да препознаје и напада мете. То је барем оно што је представница концерна Калашњиков Софија Иванова изјавила за ТАСС прошле недеље.

,,Борбени модул“ Калашњикова састојаће се од аутоматске пушке или митраљеза и аудио-визуелних сензора повезаних са конзолом која непрекидно обрађује добијене податке у циљу ,,идентификације мета и доношења одлука“, објаснила је Иванова. Фотографија коју је Калашњиков објавио уз ово саопштење показује борбену станицу релативно стандардног изгледа са топом калибра 25 mm. Оно што привлачи највећу пажњу стручњака у овом саопштењу јесте синтагма ,,неуронске мреже“ која подразумева систем способан за брзо учење комбинацијом логичког алгоритма и стеченог искуства. Ово представља основу вештачке интелигенције.

Најављено ново ,,чедо“ Калашњикова међутим није први смртоносни робот руске производње. Званичници руских Стратешких ракетних снага су још 2014. саопштили да ће око њихових постројења почети да патролирају наоружани роботи стражари који би самостално могли да идентификују и неутралишу уљезе.

Руски произвођачи оружја виде роботику (а пре свега вештачку интелигенцију која је покреће) као кључ будућих пословних успеха. Сергеј Денисенцев из Центра за стратешке међународне студије је овим поводом још у априлу изјавио: ,,Постоји потреба да се пронађу нови тржишни правци попут електронских система ратовања, малих подморница и робота, али то ће захтевати јак маркетиншки напор јер нове технологије некад тешко налазе пут до купаца, посебно ако купци нису убеђени да им је дотична роба потребна“.

Интересантно је да руски медији већ увелико славе победе својих робота на бојиштима у Сирији. Тако је Спутњик прошле године писао о томе како су сиријским владиним снагама у ослобођењу Латакије помагале комбиноване јединице руских извиђачких дронова и тешко наоружаних тенк-робота којим је неутралисано снажно упориште са 70 џихадиста. Ипак, веродостојност овог догађаја је дискутабилна, а амерички експерти сматрају га измишљеним, или макар преувеличаним.

Не би требало да изненади то да су амерички експерти за безбедност већ искористили наведено саопштење Калашњикова као повод за нови талас русофобије. Наиме, америчка (не)владина организација за безбедносну аналитику DefenseOne објавила је чланак у коме износи закључак да амерички програми развоја вештачке интелигенције за циљ имају помагање људима, док су руски програми фокусирани на деструкцију. Боб Ворк, бивши заменик секретара одбране САД изјавио је да су аутоматске машине за убијање ,,неамеричке“, и направио следећу хипотезу: ,,ауторитарни режими који верују да су људи слабост система, да се људима не може веровати, ће по природи ствари нагињати аутоматизованим платформама за убијање, док ми полазимо са уверењем да су људи наша предност“.

Ипак, истина је да амерички војни инжењери увелико експериментишу са сличним роботизованим системима способним да самостално доносе одлуку о томе хоће ли или не употребити смртоносну силу против људских бића. Тако је у октобру прошле године Пентагон тестирао беспилотну летелицу способну да самостално препозна потенцијалне мете, и то на основу процене да ли посматрана особа држи оружје, док је у новембру 2014. америчко ратно ваздухопловство тестирало крстареће пројектиле који самостално бирају циљ који ће да погоде. Заправо, ситуација поводом развоја аутоматских машина за убијање у САД је толико озбиљна да је 28. јула 2015. група америчких експерата роботике објавила апел за његово обустављање како не би дошло до трке у наоружању борбеним системима са вештачком интелигенцијом, што је до сада потписало 3105 експерата и 17701 лаика.

Аутор: Јован Мирковић, Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Стиже ли руски С-300 у Србију? (ВИДЕО)

Вулин о враћању војног рока, наменској индустрији и војној неутралности

Зашто је важно служење војног рока?

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun