ВИДЕО Занимљивости Русија

РУСИ ОСВАЈАЈУ ОРБИТУ: Јутрос полетео ,,Сојуз“ са преко 70 сателита, један од њих ће бљештати као ЗВЕЗДА! (ВИДЕО)

Ракета-носач „Соjуз 2.1а” са апаратима за даљинско осматрање Земље „Канопус В-ИК“ и 72 мала сателита лансирана је са космодрома „Бајконур”, саопштио је новинарима представник руске агенције за свемирска истраживања „Роскосмос“.

Руска космичка агенција ,,Роскосмос“ данас је постигла историјски успех лансирањем ракете ,,Сојуз 2.1а“ која носи такозвани ,,грозд“ од чак 72 руска и инострана сателита. ,,Ово је најизазовнија ,грозд-операција’ икада“ изјавио је директор операције, објаснивши да ће сателити бити размештени у три различита нивоа земљине орбите.

Главни уређај који ће ова ракета однети у земљину орбиту јесте руски систем за даљинско осматрање планете Земље типа ,,Канопус В-ИК“ који ће бити размештен на висини од 500 километара, док остала 72 мања сателита служе за детекцију кретања, климатски надзор и емитовање различитих врста сигнала. Канопус В-ИК је специјализован за надзор природних и техногених катастрофа и користиће га руска космичка агенција. Остали сателити иначе махом припадају приватним компанијама из САД, Канаде, Немачке, Јапана, Норвешке и Русије, па се сматра да ће будућност сарадње корпоративног сектора са Роскосмосом зависити од успеха ове операције.

Од осталих руских сателита које је Сојуз јутрос понео на пут, свакако најинтересантнији је ,,Мајак“. Овај уређај пирамидалног облика намењен је чишћењу земљине орбите од космичког отпада, а његова високорефлективна површина учиниће га најблиставијим објектом на ноћном небу. Тако да уколико од наредне ноћи приметите нову јарку звезду на небу, знајте да је то руски Мајак на задатку чишћења наше орбите.

Сателит ,,Мајак“, извор: Фејсбук

Роскосмос, са својим ракетама типа Сојуз које су и даље најпоузданије ракете за свемирска путовања, има амбицију да постане главни пружалац лансирних услуга цивилним компанијама које се баве космичким истраживањима. Интересантно је да чак и америчка НАСА шаље своје космонауте у међународну свемирску станицу помоћу руских ракета, упркос америчким санкцијама Русији. Разлог томе је што САД од гашења свог шатл програма 2011. више немају техничка средства да пошаљу човека у Земљину орбиту.

Извор: Говори Србија

Прочитајте још и:

Вучић у Солуну поручио Грцима и Бугарима: ,,Десетоструко смо јачи када наступамо заједно“

Руски војник будућности: пројекат ,,Ратник 3″ (ВИДЕО)

Амерички медији: Сорош контролише америчку политику на Балкану!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu