Pixabay
Свет

РУСИ ЈАЧИ ОД ЦЕЛОГ СВЕТА! САНКЦИЈЕ ПЉУШТЕ, ПУТИНОВА ЕКОНОМИЈА РАЗВАЉУЈЕ! Ово је 10 ПРИВРЕДНИХ РЕКОРДА Русије у 2018, У ИНАТ ЗАПАДУ!

Санкције које су 2018. немилице пљуштале по Русији нису спречиле земљу да у економији и финансијама обори многе рекорде. Агенција Спутник је одабрала њих десет

Срби неће у јањичаре! Образ се не продаје ни за 1.600 евра: Нова подвала Приштине у вези „Војске Косова“

Златне резерве

У 2018. години Централна банка Русије стекла је рекордну количину злата – 92,2 тоне, чиме је заузела прво место у свету по куповини овог племенитог метала. Тако је удео злата у руским девизним резервама досегао 18 одсто, а укупне руске златне резерве премашиле су 2.000 тона. До 2017. Русија је стајала иза Кине чије су златне резерве износиле 1.800 тона.

Успут, неки аналитичари верују да би део злата које је прикупила Русија могао да се искористи за финансирање алтернативне структуре Светској банци, у оквиру које би се суочавала са Сједињеним Државама у њиховим трговинским ратовима.

НОВА НЕСРЕЋА НА СРПСКИМ ПУТЕВИМА: Погинула жена (49) у удесу код Младеновца

Продаја америчког дуга

Уз раст злата у резервама, Централна банка Русије је смањила своје задуживање у Сједињеним Државама и продала готово сав свој амерички дуг. Још у априлу 2014. године, након пооштравања америчких санкција, Централна банка Русије почела је да се решава америчких обвезница из своје ризнице, али је 2018. тај процес добио замах.

Тако је у јуну удео вредносних папира америчког министарства финансија у руским резервама био мањи од 10 одсто, а на крају године је тај проценат пао готово на нулу.

ПОТПУНО РАСУЛО У ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ! Хашим опструира Албанце! Неће да преда документа новом преговарачком тиму?!

Буџетски вишак

У 2018. години ће руски буџет бити закључен с вишком, први пут у седам година. Према предвиђањима Министарства финансија, суфицит ће бити 2,5 одсто БДП-а. Подсетимо, 2017. је буџет био у дефициту и потрошња је премашила приходе за 1,4 одсто БДП-а.

У контексту санкција, Централна банка Русије не види разлог за финансирање америчке привреде и гувернерка Елбира Набуиллина и влада штите руско финансијско тржиште од превирања која би могла да дођу с новим санкцијама.

Јавни дуг

Руски спољни дуг је један је од најнижих у свету и износи 525 милијарди долара. Поређенај ради, Велика Британија, Француска и Немачка носе се са многоструко већим спољним дугом, који у случају еврозоне премашује 14.000 милијарди, а Сједињених Држава 21.000 милијарди долара.

Хипотекарни кредити по нижим каматним стопама

ЗАШТО СЕ ЗАПАД ПЛАШИ РУСКИХ ПВО СИСТЕМА? Кад би се С-400 позиционирао код Ниша, погледајте шта би Србија све могла да одбрани

Ове године Руси су добили рекордан број хипотека. Према стручњацима из групе Дом, првих 10 месеци у години која се управо завршила додељено 1,17 милиона кредита вредних 2.370 милијарди рубаља или 29,8 милијарди евра. Пораст давања кредита је уследио због оштрог пада каматних стопа, које су у октобру пале до 9,41 одсто.

Производња нафте

Русија је 2018. године с 11,6 милиона барела дневно у октобру постигла нови рекорд у производњи нафте. Према недавном извештају ОПЕК-а, ово је најбољи резултат постсовјетског раздобља, а према истој публикацији, на годишњем нивоу производња ће бити 11,24 милиона барела дневно.

Извоз гаса у Еуропу

До краја године Русија ће испоручити више од 200 милијарди кубних метара гаса у Европу. За 11 месеци прошлегодине Газпром је већ извезао 179,9 милијарди кубних метара, што је пораст од 2,6 одсто у односу на исто раздобље 2017. године, а чак 10,2 одсто више у односу на првих 11 месеци 2016. године. Увоз руског гаса повећан је у Аустрији, Немачкој, Холандији, Француској, Чешкој, Финској, Румуији, Мађарској и Грчкој. Изградња гасовода Турски ток и Северни ток 2 теоретски ће повећати извоз гаса у Европу на 290 милијарди кубних метара, што значи повећање од 50 одсто.

(ВИДЕО) Србија узима хеликоптере са ротационим митраљезима: Киша метака чека сваког ко се намери на Х145М!

Извоз пшенице

Осим енергената, Русија је извезла рекордне количине пшенице. Према подацима руског Министарства пољопривреде између 33 и 34 милиона тона у пољопривредној години 2017. – 2018., а према Блумбергу 36,6 милиона тона. Руске житарице откупљује више од 100 земаља, а највише Египат, Турска, Бангладеш, Саудијска Арабија, Индонезија, Азербејџан и Нигерија.

Блумберг: Друга економија у настајању

Русија се попела на друго место на лествици Блумберга економије у настајању, прескочивши пет места од 2017. године. Раст руске економије потврђује и Светска банка. Ранг Доинг Бусинесс ставља Русију на 31. место, док је 2017. била 35., а 2012. на 120. месту. Према подацима Светске банке, Русија је одмах уз првих 10 светских економија у смислу номиналног БДП-а и сада је на 11. месту. У једној години номинални руски БДП порастао је за 300 милијарди долара и ове године износи 1580 милијарди.

(ВИДЕО) СКАНДАЛ У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ: За 17 дана и 2.500 марака добила диплому средње медицинске

Туристички токови

На крају, у 2018. години је у Русији забележен рекордан раст туризма. Туристички токови су у земљу довели 90 милиона људи, што је најбољи резултат у последњих 10 година.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Амерички авион надлетао руске базе у Сирији

ПАО НОВАК! Агут фантастичном игром оставио Ђоковића без финала у Дохи!

ПОДВОДИО ЈУ ЈЕ ДЕВЕРУ Муж претио супрузи да ће је убити уколико не пристане на се*с са његовим братом! „ТО ТАКО МОРА У НАШОЈ ПОРОДИЦИ“

Специјално тужилаштво тзв. Косова проширило истрагу о убиству Оливера Ивановића

КАКО ЈЕ САТАНИЗОВАН СРПСКИ НАРОД? Ово су НАЈВЕЋЕ ЛАЖИ које су Американци измислили о Србима!

Извор: logicno.com/fr.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat