Извор: nasa.gov
Занимљивости

Руси и Американци заједно на пројекту лунарне станице

Руска свемирска агенција Роскосмос објавила је данас да је потписала споразум са НАСА о сарадњи на пројекту изградње орбиталне станице код Месеца у оквиру програма "Капија дубоког свемира" (Deep Space Gateway).

„Роскосмос и НАСА су потврдили намеру да искористе Међународну свемирску станицу као базу за даље истраживање свемира а такође и жељу за сарадњом у оквиру међународног лунарног програма – изградње платформе ‘Капија дубоког свемира'“, навео је у саопштењу Роскосмос.

Споразум је потписан у Аделејду, у Аустралији, где се одржава 68. међународни конгрес космонаутике.

НАСА је пре неколико месеци објавила да ради на пројекту „Капија дубоког свемира“ који би послао космонауте у орбиту Месеца, помоћу нових ракета које је НАСА развила.

Изградња ове станице је први корак ка слању човека на Марс, што НАСА планира да изведе до 2033. године, о чему смо раније писали.

Русија има амбицију да на Месецу постави научну базу и саопштила је да жели да изведе прве летове на Месец до 2031.

„Оба партнера желе да развију међународне техничке стандарде који ће бити коришћени убудуће, па и за стварање орбиталне станице код Месеца. Роскосмос и НАСА су се већ усагласили око стандарда будуће станице“, наводи Роскосмос.

Генерални директор Роскосмоса Игор Комаров рекао је да најмање пет држава ради на развијању програма свемирских бродова са људском посадом.

„Да би се избегли проблеми у техничкој сарадњи, стандарди морају бити јединствени“, навео је он.

Руске ракете „ангара“ и „протон-М“ би могле бити искоришћене, као и амерички носач „СЛС“ чије прво лансирање се очекује наредне године, за „постављање инфраструктуре лунарне станице“, саопштио је Роскосмос и додао да изградња неће почети пре средине 2020-их.

Свемир је једна од ретких области на коју не утичу напетости између Русије и САД. Те две земље сарађују посебно по питању МСС (Међународне свемирске станице), где Русија снабдева главни модул и једина поседује свемирске бродове способне да превозе космонауте.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВУЛИН: Министарство одбране опредељено за даљи развој сарадње са Грчком

ИМА НАДЕ: Капетан Драган би ускоро могао бити слободан – ево и зашто!

Путин: Уништавамо последње хемијско оружје, историјски догађај

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat