pixabay
Регион

РС: Сваки четврти није отац детета

У Републици Српској годишње се поднесе око 60 захтева за утврђивање очинства. Ови подаци, важно је нагласити, односе се само на тестиране мушкарце.

НОРВЕШКА: Косово је држава, Русија непријатељ, Србија је у сваком случају на губитку

СВАКИ четврти тестирани мушки родитељ, односно њих 23 одсто нису биолошки очеви своје деце, последњи су подаци Завода за судску медицину Републике Српске на чију адресу у просеку, годишње стигне око 60 захтева.

– Око 23 одсто су негативна очинства, односно подносилац захтева није отац детета. То је проценат који се уклапа у европске, али и светске просеке. Дакле, сваки трећи или четврти тестирани мушкарац није отац детета – рекао је шеф ДНК лабораторије Завода за судску медицину Зоран Обрадовић.

Обрадовић је нагласио да је важно истаћи реч „тестирани“, јер се у јавности често оваква изјава протумачи погрешно.

БИЋЕ ПАПРЕНОГ УДАРАЊА ПО ЏЕПУ: Возачи, ово су нове измене Закона о безбедности саобраћаја! Ево колико ће вас сада коштати прекршаји!

– Дешавало се да имамо бомбастичне наслове у медијима да сваки трећи или четврти Србин није отац детета, а подаци се односе на тестиране мушкарце – рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, трећина случајева су захтеви по налогу суда, углавном жена које доказују очинство, а две трећине по приватном захтеву који покрећу мушкарци.

Обрадовић је подсетио да за подношење овог захтева не треба сагласност мајке, ако је мушки родитељ уписан у матичну књигу рођених као отац детета.

– Закон о породичним односима прописује да отац који сумња да дете није његово може поднети суду захтев за утврђивање очинства до навршене прве године детета, али да има могућност то учинити и касније, у случају добијања информација које указују да има основану сумњу – појаснио је он.

СУТРА JE 12 ГОДИНА ОД СМРТИ МИЛОШЕВИЋА: Сахрањен је без опела и почасти, а оно што је рекао полицајцу који га је хапсио и данас се препричава

Обрадовић је рекао да у Завод не стижу само захтеви за утврђивање очинства из Републике Српске и БиХ, већ и из суседних држава Србије и Хрватске.

Бањалучанин М. Н. (42) подносио је захтев за очинство прошле године, након што се развео од супруге.

– Одлучио сам се на тај потез с обзиром на то да сам накнадно сазнао да је моја, сада већ бивша супруга, била у вези са још једним човеком, у време када је остала у другом стању. На крају се испоставило да је дете моје, али и да није, наставио бих да се бринем о њему, јер сам га још по рођењу признао као своје – испричао нам је наш саговорник.

„БИЛИ СУ БРУТАЛНИ, ЖЕЛЕО САМ ДА МЕ УБИЈУ“ Све језиве отмице познатих бизнисмена суровог ЗЕМУНСКОГ КЛАНА

ПРИВАТНА ДНК АНАЛИЗА

ЗОРАН Обрадовић је навео да у целој Европској унији постоји могућност приватне ДНК анализе, осим у Француској, где је обавезан судски налог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАШАО 40.000 ЕВРА НА АЕРОДРОМУ И ОДМАХ ИХ ВРАТИО ВЛАСНИКУ: Случај Синише Дабића из Борче доказује да данас још има ПОШТЕНОГ СВЕТА?!

ПУЦЊАВА НА ДУШАНОВЦУ: Убијен 39-годишњи мушкарац

(ФОТО+ВИДЕО) ХАОС У СОЛУНУ:Барикаде анархиста на универзитету,сукоб с полицијом

Рак плућа – за аларм

Турска обећава: Одговорићемо на санкције САД, али не као Русија

(ВИДЕО) Ђука никад оштрије о Зорани Михајловић: Сменити је са места министра, да се више ништа не пита у држави!

ДВЕРИ ТРАЖЕ ХИТНО ХАПШЕЊЕ: Зашто је Угљанин још увек на слободи?

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
22°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
19°
Thu