Maxpixel
Друштво Србија

РОДИТЕЉИ, ПАЗИТЕ ШТА КУПУЈЕТЕ ДЕЦИ! Кинеске шнале за косу ОПАСНЕ ПО ЗДРАВЉЕ!

У кинеским продавницама широм Србије продају се канцерогене шнале за косу, показало је истраживање чак 18 европских организација!

Како је напоменуто у извештајима, ове шнале садрже опасно једињење ПБДЕ, препуно брома, које поред карцинома изазива хормонске поремећаје, посебно штитне жлезде, а може да проузрокује и прекид трудноће.

ОН ЈЕ И ДАЉЕ У ЈАКО ТЕШКОМ СТАЊУ, НИШТА НЕ МОЖЕМО ДА ПЛАНИРАМО! Доктор Дарка Лазића открио све, ево од чега зависи опоравак

Јасминка Ранђеловић из организације „АлХем“, која је учествовала у овом истраживању, каже да је од укупно пет тестираних производа из Србије најпроблематичнија шнала за косу од рециклиране пластике, купљена у кинеској радњи. Ову шналу свакодневно користи велики број девојчица и жена у Србији.

(ВИДЕО) „ДЕЧАК ДУХ“ Устао из коме после 12 година, а прве речи које је упутио мајци су УЖАСАВАЈУЋЕ

– У свих пет производа купљених у Србији који су тестирани пронађено је једињење ПБДЕ, али је у шналама за косу уочена баш висока концентрација овог токсичног једињења. Такође, проблематичне су и дечије играчке „трансформерс борбени авион“, које су купљене у кинеској радњи. Анализе су показале да у њима има скоро двоструко више отровног једињења него што би смело – објашњава Ранђеловићева и додаје:

– Колико је ПДБЕ опасан најбоље говори то да омета рад ендокриног система, посебно штитне жлезде, утиче на развој мозга и изазива дугорочна неуролошка оштећења. Истраживања указују да изложеност овом опасном једињењу може бити повезана и са слабијом пажњом и хиперактивношћу код деце.

(ВИДЕО) ХАОС НА ГРАНИЦИ МИГРАНТИ РУШЕ БАРИКАДЕ: Хрватска полиција употребила водене топове!

Са њом је сагласан и професор на Хемијском факултету Петар Пфендт, који напомиње да је ПБДЕ канцерогено једињење које може да изазове чак и рак полних органа.

– То је заправо црна тврда пластика од које се прави све и свашта, а између осталог и шнале и играчке. Ово једињење испарава у малим количинама, али константно, па је веома токсично и лоше по здравље. Посебно би требало да га избегавају труднице и мала деца јер су они најосетљивији. Такође, ова једињења су канцерогена и могу проузроковати појаву рака полних органа и код мушкараца и код жена. ПБДЕ треба избегавати, али се произвођачи на то не обазиру – објашњава Пфендт.

ОДУСТАЛИ СМО ОД ЦЕПТЕРА И ПРЕШЛИ НА ЊЕГА! ПРВА РАТА ЈЕ БИЛА 5 МИЛИОНА ЕВРА И ПЛИВАЛИ СМО ЗА ЊОМ: Ђура Мутави открио све детаље отмице СРПСКОГ БИЗНИСМЕНА

Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић истиче да држава мора под хитно да се позабави овим проблемом.
– Ми смо већ упозоравали да се на тржишту у Србији могу купити опасни производи попут ових. Највећи проблем је што се то у Србији недовољно контролише, па држава треба озбиљно да се позабави овим проблемом – каже Паповић.

Путин: Европа може бити мета руске одмазде

Шта све може да изазове ПБДЕ у шналама:

  • хормонске поремећаје
  • карцином репродуктивних органа
  • дугорочна неуролошка оштећења
  • слабију пажњу и хиперактивност код деце
  • прекид трудноће

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДЕТАЉИ СТРАВЕ У ДЕСПОТОВЦУ: Ово је претходило ужасу у којем су два полицајца упуцана из сачмаре!

СТРАХОТА У НОВОМ САДУ „Људи, искасапио сам жену, зовите полицију!“

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР СКОТ ПРОГОВОРИО О ЗЛОЧИНИМА: НАТО у Србији убијао невине људе, ИЗРАЖАВАМ САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ!

УЖАС У БЕОГРАДУ Девојчица пропала кроз канализациону решетку у школи

Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
21°
Fri
23°
Sat
26°
Sun
22°
Mon