Друштво Србија

РОДИТЕЉИ КАЖЊЕНИ 5.000 ДИНАРА ЈЕР СУ ИМ ДЕЦА БЕЖАЛА СА ЧАСОВА! Почела примена новог Закона о образовању!

Прекршајни суд у Панчеву поднео пријаву против 88 родитеља зато што нису оправдали деци изостанке из школе. Од тог броја, у два случаја већ пресуђено да родитељи плате казну од 5.000 динара. Министар Шарчевић: Ово је само почетак, тек ће да пљуште казне.

Родитељи двоје основаца из Панчева платили су казну од 5.000 динара зато што су им деца побегла са часова у школи, сазнаје Информер у Прекршајном суду у овом граду! Ово је први случај примене новог закона о образовању, који предвиђа одговорност родитеља за неоправдане изостанке деце са наставе.

ВРЕМЕ РАДИ ЗА СРБИЈУ: Приштински сепаратисти суочени са све очигледнијим пропадањем пројекта лажне косовске државе!

Суд у Панчеву, иначе, поднео је од доношења закона укупно 88 оваквих пријава против родитеља несавесних ђака, а поред два случаја у којима су пресуђене новчане казне, изречено је и десет опомена, док су остали поступци у току или су обустављени. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је Панчево први град у ком се примењују казнене одредбе новог Закона о образовању и да ће се од Нове године оне примењивати у свим школама у Србији.

Портпаролка Прекршајног суда у Панчеву Сандра Медаковић објаснила нам је како изгледа поступак против родитеља чија деца изостају са часова.

КОНАЧНО СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ 3Д РЕКОНСТРУКЦИЈЕ: Несумњиво утврђено да је Јелена мртва донешена на насип!

– Ове казне предвиђене су новим Законом о основама система образовања и васпитања. Према новим прописима, родитељи су дужни да 48 сати од тренутка пошто им дете не дође у школу јаве наставницима разлог. Након тога, дужни су да у року од осам дана и званично оправдају часове. Уколико се то не догоди, школа обавештава надлежни секретаријат Градске управе и Центар за социјални рад. Градска управа даље подноси захтев за покретање прекршајног поступка против родитеља односно старатеља суду. Запрећена казна за овај прекршај је од 5.000 до 100.000 динара, а уколико родитељ не измири ове обавезе, прети му казна затвора, рад у јавном интересу или блокада текућег рачуна – каже Медаковићева и објашњава како суд конкретно пресуђује у овим случајевима:

– Најпре се изриче опомена, а ако ученик и после тога настави да без оправдања изостаје са часова, онда се родитељи кажњавају новчано. Управо тако је било и у ова два случаја, када родитељи нису деци правдали часове ни по три месеца.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за Информер да је Панчево први град у Србији који кажњава родитеље несавесних ђака и да ће се ова пракса од почетка 2018. примењивати свуда у земљи.

(ВИДЕО) ХУСЕИНОВЕ ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ: Достојанствен, пре вешања, изговорио је ове поруке које одјекују 11 година!

– Кад имате труо систем, морате да идете редом, да чистите и сређујете и уводите нова правила. Зато смо одлучили да примену новог закона о образовању примењујемо постепено заједно са локалним самоуправама како бисмо имали уређено и исправно школство. Школе у Панчеву су само пилот-пројекат, да видимо каква је ситуација са изостанцима, како ће се казне примењивати у пракси, али и да сви остали родитељи схвате озбиљност наших намера и да поштују закон – наглашава Шарчевић и додаје:

План Запада за Македонију: Стварају Белгију на Балкану, а име ће бити — изненађење за све

– Деца морају да иду у школу, да стичу знање, поштују наставнике и вршњаке, а просветни радници су дужни да ђацима пруже оно најбоље и најквалитетније. Зато смо и увели казне за бежање са часова, за вршњачко насиље, али и за пропусте у самом раду школе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОЖАР У СУРДУЛИЦИ: Изгорео аутомобил председнице општине, оштра осуда СПС-а

ПРАВДА ЗА КОСМЕТСКЕ ЖРТВЕ! Специјалном суду у Хагу достављени чвсти докази за отмице и убиства терористичке ОВК

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Муџахедини су одсецали главе српским војницима, а Изетбеговић их је свечано постројио!

Извор: informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
33°
28°
Mon
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu