pixabay.com
Друштво Србија

РОДИТЕЉИ, АКО ПРЕПОЗНАТЕ ОВЕ СИМПТОМЕ ВОДИТЕ ДЕТЕ ОДМАХ ЛЕКАРУ: 60.000 деце у Србији пати од овог поремећаја

Рана дијагностика, третман и укључивање у образовни процес су кључни за децу с овом болешћу.

ПРИШТИНУ ЧЕКА КРВАВО ПРОЛЕЋЕ! Сукоб Тачија и Харадинаја прети да прерасте у општи РАТ!

Према подацима из 2017 године претпоставља се да у Србији има између 30.000 и 60.000 особа са аутизмом.

Аутизам се јавља током прве три године живота и траје до краја живота.Врло је сложени развојни поремећај који се јавља код деце. Настаје као последица различитих фактора који утичу на развој мозга, његову структуру и функционисање.

Да се разумемо, аутизам не спада у менталне болести. Аутизам је врло сложени поремећај у развоју мозга, који карактерише слаба или никаква социјална интеракција и комуникација те ограничени и понављајући обрасци понашања.

ШОКАНТНА ПРОЦЕНА НАТО: Војска Србије може да врати КиМ за два дана, КФОР ТО НЕ МОЖЕ ДА СПРЕЧИ!

Њачешће се испољава кроз проблеме као што су:

-чулно опажање
-говор
-мишљење
-и разумевању социјалних ситуација

Родитељи би требало чим увиде ове симптоме да обавезно одведу децу код лекара:

Главне карактеристике аутизма

(ВИДЕО) ТАЈНИ СНИМАК ИЗ РЕСТОРАНА: Ево како су осумњичени узели ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЕВРА ОД ГОЛМАНА СТОЈКОВИЋА, а онда су их ПОХАПСИЛИ!

FOTO: HTTP://AUTIZAM.ORG.RS

-Користе руку одраслог да дођу до онога што желе
-Понављају исте речи онако како их чују
-Прилазе другима из помоћ и подрчку одраслих
-Не успостављају контакт са погледом

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ВАНГИНО ПРОРОЧАНСТВО ПРЕСЕКЛО СТРУЧЊАКЕ: Неизлечива болест покосиће људе, ходаћемо голи и боси! Ево на шта је мислила!

-Имају необичне погледе
-Незаинтересованост
-Поначају се једнолично
-Смањена могућност за имитативну креативну игру
-Немају интересовања за другу децу

-Говоре тако што често понављају исти садржај
-Када им се неко обраћа нереагују
-Предметима се баве на стереотипан начин,окрећу иј,ређају их
-Повремено се смеју без видљивог разлога

Нажалост лек за аутизам не постоји, али најбитнија им је подршка током целог живота да би остварили и омогућили свој потенцијал.

ОВО ЈЕ ПИЈАНА И БАХАТА БАРАБА ИЗ НИША која је колима убила сестре Милицу и Марију и деда Свету!

Контактирали смо Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом „Аутизам Србије“ који су нам скренули пажњу да у Србији нема довољно школи и установа које им помажу.

– Што се тиче школа, у према закону Републике Србије деца са аутизмом могу да похађају редовну наставу у основном и средњем образовању, али и на факултетима. Највећи проблем у овој области јесу недовољна едукованост образовних радника и недовољан број асистената у настави за ученике са аутизмом. Што се тиче установа социјалне заштите, њих заиста недостаје у читавој Србији – и дневних боравака и различитих облика становања за особе са аутизмом. Одрасле особе имају најмање могућности и зато је пружање сервиса подршке породицама чија деца су већ одрасла и системско решавање питања њиховог становања у блиској будућности приоритет број један нашег Савеза који ћемо надамо се реализовати што пре – наводи Сунчица Петровић из овог удружења.

– Аутизам је стање, а не болест и зато за аутизам не постоји лек. Деца са аутизмом израстају у одрасле особе са аутизмом. Постоји много програма за помоћ и рад са особама са аутизмом али ниједан није пођеднако добар и довољан за свакога. Због тога у креирању индивидуалних програма морају да учествују сви непосредно заинтересовани: особе са аутизмом колико год је то могуће, родитељи, чланови породице, терапеути и ангажовани стручњаци. Научно је доказано да се раним препознавањем, те циљаном раном интервенцијом значајно може побољшати животни исход особа с аутизмом – каже она.

РОЂЕН У БЕОГРАДУ, ОДРАСТАО УЗ ОГРАДУ ФАБРИКЕ ИМТ А ЈУЧЕ ЈЕ КУПИО: Ево ко је Индијац који је остварио дечачки сан!

Све је више примера из света о особама са аутизмом који завршавају школе, факултете и оспособљавају се за разна занимања, но како би то постало правило и код нас потребна је подршка друштва.

Наша саговорница дала је савет свим родитељима чија су деца оболела од аутизма:

– У време доступности информација путем Интернета, данашњим родитељима (посебно оним са малом децом) јако је тешко да исфилтрирају које су то информације и терапеутски приступи засновани на доказима, те којим стручњацима и терапијама поклонити поверење и драгоцено време. Добра информисаност је веома важна током читавог живота особа са аутизмом и њихових породица, зато их охрабрујемо да се умрежавају са осталим родитељима, размењују искуства, обрате се у Савез или у неко од локалних удружења за аутизам којих је данас 16 на територији целе Србије и добију проверене и правовремене информације које им могу бити од значаја у даљем третману. На сајту Савеза постоје одговори на најчешћа питања које нам родитељи годинама постављају, али и велики број бесплатних брошура и водича које им могу помоћи у превазилажењу свакодневних изазова. Такође, подршка породице, пријатеља и заједнице је од изузетне важности када је живот једне породице у питању. Јер, аутизам не погађа само аутистичну особу, већ читаву породицу, и зато је подршка уже и шире породице, пријатеља, колеха, комшија и људи из заједнице веома важна – закључује она.

Што се глобалних података тиче, у Америци се према истраживању на 68 рођених беба роди једна са аутизмом.

Често је спекулисано и довођено у везу давање ММР вакцине са аутизмом, но то нема научну потпору. Аутизам је наследна болест, а први знаци се виде након годину дана од рођења тј.у периоду пре давања ове вакцине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РУСИ СНИМАЈУ ФИЛМ О ТЕСЛИ! Погледајте коме је поверена главна улога!

Вучић после састанка са Додиком: Нећу давати никакве херојске изјаве о Косову, али ћу Србију увек бранити!

ВУЧИЋ: Јанковићеви и Јеремићеви би независно Косово, а хоће и Војводину да одвоје – Е ТАЈ ФИЛМ НЕЋЕ ГЛЕДАТИ!

РУСИ СНИМАЈУ ФИЛМ О ТЕСЛИ! Погледајте коме је поверена главна улога!

Запад је на Русију покренуо највећи напад у историји, а Путин је послао ову ледену поруку…

Извор: espreso.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
22°
Wed
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat