Извор: rik.parlament.gov.rs
Политика Србија

РИК: нема средстава за ванредне изборе

Републичка изборна комисија усвојила је финансијски план за 2018. којим су предвиђена средства за редован рад комисије и за спровођење редовних избора за чланове савета националних мањина наредне године, а у том плану нема средстава за евентуалне ванредне парламентарне изборе.

До сада су се у случају ванредних избора средства за њихово спровођење обезбеђивала из буџетске резерве.

Према финансијском плану за редован рад РИК-а у 2018, предвиђено је 29,2 милиона динара, док је за спровођење редовних избора за чланове савета националних мањина предвиђено 128,5 милиона динара.

(ВИДЕО) КАКО ЈЕ ПРОПАЛА ОПЕРАЦИЈА УНА 95: Непробојни српски бедем на Уни и Сави

Највише средстава је предвиђено за награде запосленима и остале потребне расходе, и то 23,2 милиона динара када је реч о трошковима редовног рада и 90 милиона када је реч плану за спровођење избора за нациналне савете националних мањина.

РИК је на седници усвојио и Извештај о трошењу буџетских средстава у 2017. за редован рад и изборне активности РИК-а од јануара до септембра ове године.

Према извештају, у том периоду РИК је за редован рад потрошио 17,5 милиона динара од планираних 26,1 милион динара, односно 67,3 одсто укупно планираних средстава за ову годину.

Када је реч о спровођењу избора за председника Србије, до краја године ће бити познато колико ће неутрошених средстава бити враћено у буџет. За спровођење председничких избора издвојено је 1,1 милијарда динара од чега је до септембра потрошено 572,9 милиона динара, односно 51,74 одсто, док ће се до краја године знати тачан износ неутрошених средстава и то по затварању наменских рачуна.

За спровођење председничких избора била је планирана 1,1 милијарда динара и то за два круга избора.

Александар Вучић победио је у првом кругу председничких избора.

На седници, председник комисије Владимир Димитријевић рекао је да су се представници РИК-а на иницијативу ОЕБС-а састали са представницима Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), на коме је, каже, закључено да је РИК, у делу који се односи на њен рад, прихватио све препоруке ОЕБС-а које су техничке природе.

Димитријевић каже да је циљ тих препорука да се повећа транспарентност и поверење грађана у изборни процес.

Он сматра да је у РИК-у било политизације, али инсистира да политици није место у комисији која, каже, треба да се искључиво држи прописа и закона.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Савет безбедности расправља о Косову

Познати који су од богаташа спали на просјачки штап

Највећу опасност у Сирији представљају терористи које подржавају САД

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri