Регион

Република Српска најављује нови Устав

Председник РС Милорад Додик изјавио је да ће Српска наредне године ући у процес усвајања и доношења новог устава Српске. Додик је навео да ће нови устав РС бити у складу са најсавременијим достигнућима и праксама сложених земаља. Он је објаснио да ће предлог новог устава бити упућен у парламент, где ће се обезбедити проста већина за тај акт, након тога ће бити упућен на уставни референдум за који сматра да ће добити подршку народа у Српској, а затим га вратити у парламент и прогласити.

Правници сматрају да Српска треба да добије нови модеран устав, а опозиција идеју председника РС види као нову политичку игру како би се прикрила катастрофална економска односно социјална ситуација у РС и поручују да није озбиљно од председника РС да најављује нови референдум у време када НС РС стопира референдум о правосуђу БиХ!

Крстан Симић, бивши судија Уставног суда БиХ, каже за “Новости да је амерички председник Томас Џеферсон још пре два века рекао да свака генерација треба да пише свој устав и да треба да одреди правила по којима ће живети и уредити своју заједницу.

– Дефинитивно је потребно да се озбиљно приступи идеји председника РС Милорада Додика да се усвоји нови устав РС. Кроз нови устав треба дефинисати владавину права, независно правосуђе, економску и социјалну сигурност и да се Устав определи према садашњим токовима, односно да се одреди позиција РС према БиХ, али и према путу ка ЕУ – објашњава Симић.

Он даље каже да на путу усвајања новог устава РС постоји реалност.

– Од краја рата у БиХ је прошло више од две деценије и поставља се питање како уопште прићи промени Устава. За промену су потребне две трећине парламента. Док сам био посланик у НС РС, урадили смо Предлог амандмана на Устав РС да се укине смртна казна и да се Бањалука прогласи главним градом РС, а што де факто она и јесте. Бошњаци ово нису прихватили. Питање је да ли је могуће постићи консензус и свих странака са префиксом “српске” с једне стране, а онда посебно, са друге, са бошњачким и хрватским партијама. Мислим да у овом тренутку то не може, а поготово покретање тог питања у изборној години када се националне тензије подижу – истиче Симић.

Мирослав Брчкало, генсек ПДП и посланик у НС РС, каже за “Новости” да председник РС Милорад Додик најављује нови устав и нови референдум у Српској, а у Народној скупштини РС поништава одлуку о референдуму о суду и тужилаштву БиХ.

Он додаје да сви ранији покушаји измене устава РС нису прошли јер немају подршку Бошњака и Хрвата.

– Ако је председник РС озбиљан, а у шта опозиција сумња, тражимо нацрт документа новог устава РС, па да видимо о чему се ради – каже Брчкало.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДРАМА У ПРОКУПЉУ: Отео жену испред кафане, силовао је, па побегао!

Без пардона: Прва реакција Русије на „Рајске папире“

ПОТВРДА САРАДЊЕ министарстава одбране Србије и Мађарске

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat