Регион

Република Српска на корак од референдума

Република Српска мора изаћи на референдум о Суду и Тужилштву БиХ и јасно рећи да не прихвата ово такозвано правосуђе, које доноси само једностране одлуке и у корист Бошњака, а на штету српског народа - порука је представника невладиних организација из Српске, након ослобађајуће пресуде Суда БиХ Насеру Орићу, команданту тзв. Армије БиХ за убиство српских цивила у Сребреници.

Дешавања око ослобађајуће пресуде Орићу нови је удар правосуђа БиХ на српске жртве, па организовање референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ постаје поново актуелно, потврдио је и председник РС Милорад Додик.

НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ МОЖЕТЕ ПОПУНИТИ ОВДЕ

Он је јуче у Бањалуци изјавио да ће о овој срамној пресуди Орићу и о Суду и Тужилаштву БиХ разговарати са свим важним људима у Српској. Нагласио је да је поново прилика да се рехабилитује прича о већ заказаном референдуму и да се одбије прича о Суду и Тужилаштву.

– Ако ово препустимо, српски народ је сам себи пресудио да одавде мора да бежи и дао је крила таквом суду који ће пресуђивати Србима за било шта – поручио је Додик.

Према његовим речима, ово је тачка која се неће тек тако завршити.

– Не треба ми уверавање никога од странаца да је ово судска пресуда која се мора поштовати. Ово Срби не могу да поштују, не могу да поштују ни Суд, ни Тужилаштво, ни државу у којој су предодређени да буду побијени, а да за то нико не буде кажњен – истакао је Додик.

Он је рекао да је ово понижење српског народа и још једно уверење да ова земља не треба да постоји, додајући да се ово не би десило да су у заједничким институцијама представници Срба који штите интересе српског народа.

Удружење „Ветерани Републике Српске“ саопштили су након ослобађајуће пресуде Суда БиХ Насеру Орићу да више није под знаком питања потреба за одржавањем референдума о непризнавању Тужилаштва и Суда БиХ на простору Републике Српске.

Удружење „Част отаџбине“ оценило је да је потребно спровести припреме на свим нивоима српског корпуса за спровођење референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, јер је то једини пут за прекид недопустивих пресуда попут ослобађања Орића.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић позвао је институције РС и Србе у заједничким органима БиХ да предузму све правне кораке да се онемогући даље понижавање, шиканирање и омаловажавање српских жртава и народа, и да се заустави правно насиље и судски терор над Србима у БиХ.

– Суд БиХ треба укинути и, ако је потребно, такву одлуку донети организовањем референдума – поручио је Грујичић.

Ненад Стевандић, потпредседник Народне скупштине РС, сматра да након ослобађајуће пресуде Насеру Орићу Српској није потребан никакав референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, јер је ово довољно да се констатује крах правосуђа БиХ.

– Ово је у принципу референдум о правосуђу у БиХ – рекао је Стевандић, који је и председник Уједињене Српске.

НЕПОВЕРЕЊЕ

Жељка Цвијановић, председница Владе РС, изјавила је да ако је нешто и било од поверења и наде у правосуђе БиХ, не верује да више може постојати.

– Ово само показује да би било сасвим оправдано да се одрже разни референдуми, укључујући и онај о Суду и Тужилаштву БиХ – поручила је премијерка.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НЕВЕРОВАТНА ПОЗАДИНА СТРАВИЧНОГ ЗЛОЧИНА У ЧАЧКУ: Хтео да смири пијаног другара, А ОВАЈ ГА ИЗРЕШЕТАО

Амерички енергетски фијаско у Европи биће још већи: Стиже „Северни ток 3“

Шеф Пентагона: ,,САД морају имати војне опције против Северне Кореје“ (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
33°
Tue
33°
Wed
32°
Thu
32°
Fri