Друштво Србија

Рак плућа – за аларм

За само десет година у општини Кула дијагностиковано 320 случајева оболелих од канцера. Узрок у вези са бомбардовањем базе ЈСО и "смрдљивим" каналима.

НОРВЕШКА: Косово је држава, Русија непријатељ, Србија је у сваком случају на губитку

РАК плућа је у алармантном порасту у општини Кула, где је ова опака болест од 2006. до 2016. године регистрована код 320 пацијената. Нагли скок догодио се претпрошле године, кад су забележена 42 новооткривена случаја, чак 22 више него годину дана раније. Од јануара до новембра 2017. канцер плућа је доказан код 21 новог пацијента, а 12 их је упућено у специјалистичке здравствене установе са сумњом на малигнитет.

 – Засад немамо информације о томе да ли је сумња на болест потврђена, јер се пацијенти са резултатима допунских прегледа још нису јавили изабраном лекару. Искуство, нажалост, показује да се сумња у највећем броју случајева претвара у дијагнозу – наводи др Жарко Шевин, директор ДЗ у Кули.

БИЋЕ ПАПРЕНОГ УДАРАЊА ПО ЏЕПУ: Возачи, ово су нове измене Закона о безбедности саобраћаја! Ево колико ће вас сада коштати прекршаји!

Према подацима Антитуберкулозног диспанзера, од рака плућа у кулској општини у последњих 12 година највише су оболевали мушкарци од 45 до 65 година.

– Забрињава то што се старосна граница оболелих спушта и што малигни тумор плућа све чешће погађа и жене. У последњој деценији оболело је петоро младих од 25 до 45 година, а 2017. пет жена од 45 до 64 године и четири старије од 65 година – предочава др ШевинОн сматра да се може поставити оправдана сумња о узрочно-последичној вези бомбардовања осиромашеним уранијумом и пораста броја оболелих од канцера плућа, као и других малигних обољења. НАТО је већ прве ноћи ваздушних удара на СРЈ жестоко бомбардовао базу ЈСО („црвених беретки“) у Кули, а у Сивцу је на њиву у близини Малог моста, на Великом бачком каналу, бачен пројектил, који до данас није демонтиран. Сивчани истичу да у делу села крај ВБК готово да нема куће у којој неко није оболео од рака, а најчешће од канцера плућа.

За масовно оболевање од канцера окривљују се и загађени латерални канал, звани Бегејац, који протиче кроз град. Куљани тврде да отровна испарења из Бегејца, у који се испушта фекални отпад из суседне Црвенке, „косе“ људе у најбољим годинама. Становници Улице Иве Лоле Рибара, уз овај канал, наводе пример младог комшије који је морао да напусти фудбал због болести плућа. Житељи Црвенке уверени су да канцером плућа плаћају цех јер су више деценија изложени индустријском каналу, познатијем као „смрдљиви“, као и загађењу из фабричких димњака.

ПРИЧА О КОЈОЈ ПРИЧА СРБИЈА: Ко је уствари Милан Јевђић – ФОЛИРАНТ ИЛИ МУЧЕНИК?

Директор ДЗ додаје да на малигну болест плућа утиче и то што више од половине грађана Куле живи на граници сиромаштва.

– Људи у таквој ситуацији не могу здраво да се хране, нити да воде рачуна о превентиви, а кад се симптоми канцера плућа испоље, тада је обично већ касно – закључује др Шевин.

ЗАДРЖАН ПЛУЋНИ ЛЕКАР

ДРЖАВА је у кулском, као и осталим домовима здравља, угасила пнеумофтизиологију, као специјалност за плућне болести, и одредила да пулмологија, као њена замена, може бити заступљена само у болницама.

ГОРИ ХОТЕЛ НА КОПАОНИКУ: Ватрогасци се боре са буктињом

– У нашем ДЗ задржан је пнеумофтизиолог, иако је испунио услов за пензију, јер 44.500 становника кулске општине не може бити без плућног лекара док се рак плућа шири као епидемија – наглашава др Шевин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Турска обећава: Одговорићемо на санкције САД, али не као Русија

(ВИДЕО) Ђука никад оштрије о Зорани Михајловић: Сменити је са места министра, да се више ништа не пита у држави!

ДВЕРИ ТРАЖЕ ХИТНО ХАПШЕЊЕ: Зашто је Угљанин још увек на слободи?

СУТРА JE 12 ГОДИНА ОД СМРТИ МИЛОШЕВИЋА: Сахрањен је без опела и почасти, а оно што је рекао полицајцу који га је хапсио и данас се препричава

(ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПАО ГРАЂЕВИНСКИ ИНСПЕКТОР ЗБОГ ПРИМАЊА МИТА: Узимао све по 500 ЕВРА! Изашао с ручка из кафане па му на улици тутнула у руке свежањ новчаница!

„БИЛИ СУ БРУТАЛНИ, ЖЕЛЕО САМ ДА МЕ УБИЈУ“ Све језиве отмице познатих бизнисмена суровог ЗЕМУНСКОГ КЛАНА

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
23°
Mon
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu