Извор: pixabay.com
Занимљивости

РЕЧНА НЕМАН ТЕРОРИШЕ САВУ: ,,Мој муж је шетао пса поред обале, када га је нешто ПОВУКЛО ПОД ВОДУ“ (ФОТО)

Сом тежак више од стотину килограма примећен је последњих дана уз обале реке Саве у Загребу. Фотографију подводне немани обелоданила је Загрепчанка Б. В. која тврди да је реч о истој риби која је пре пуних шест година напала и у реку повукла њеног пса, 14 килограма тешку женку француског булдога.

Извор: приватна архива/Блиц

Како је испричала за Јутарњи лист, пре шест година њен је супруг, баш у ово време, шетао њиховог пса. Она је трчкарала по плиткој реци уз обалу. Код железничког моста, познатијег и као Хендриксов, женка је изненада снажно повучена у воду. Супруг наше саговорнице одмах је скочио у воду, но псу није било трага.

Када је дошао кући, супрузи је испричао што се догодило и закључили су да је у питању велики сом, с обзиром на то да је реч о огромним рибама које често нападају мање животиње, попут птица па чак и пацова. Шест година Б. В. упозоравала је власнике мањих паса на огромну речну неман, али ретки су они који су јој поверовали. Међутим, сада се коначно домогла фотографије рибе.

– Сада су сомови су посебно активни јер се појачано хране пре доласка хладнијих дана па није реткост видети их уз обалу. Фотографију сам објавила на Фејсбуку ,јавио ми се риболовац из Србије који каже да би се могло радити о сому тешком и до 150 килограма – испричала нам је.

Риболовни стручњак Даниел Вигњевић, аутор бројних чланака о рибама и риболову, каже како је, судећи према фотографији, заиста реч о великом примерку.

– Иако је то тешко проценити, реч је о врло великом сому, дужине барем два метра. Тежина би му могла премашивати стотину килограма – каже Вигњевић, који открива како није немогуће да овако велика риба у дубине повуче мање љубимце.

Веће примерке виђао је углавном на Сави у близини Топлане, али није реткост ни да дођу у плиће воде те да се приближе обали у потрази за храном. Сомови су иначе врло опасни речни грабљивци, а у неким случајевима могу да нарасту и до тежине веће од 300 килограма.

Извор: Блиц

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руска ракета са астронаутима на путу до Међународне свемирске станице

Београдски Митинг солидарности са Венецуелом: Трг Републике 16. септембра у 16h

КИМОВ КЕЦ У РУКАВУ: Северна Кореја лежи на богатству од 10 милијарди долара, ево шта је у питању!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue