Printscreen
Политика Србија

РЕЦИ СВОЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА ИЗ ВАШИНГТОНА ДА СЕ НЕ ЗАЈЕБ.ВАЈУ СА МНОМ! Кога је Милошевић ГАЂАО У ГЛАВУ, ко се уплашио да га Слоба не убије и ко је поручио Србима: Испустили сте прилику у Дејтону, САД ЋЕ ВАС УДАРИТИ!

Сви знамо да је рат у БиХ заустављен у америчкој војној бази Рајт-Петерсон код Дејтона новембра 1995. године, где су лидери три зараћене стране парафирали мировни уговор који ће бити потписан у Паризу 14. децембра.

Међутим, мало се зна о томе шта се све догађало у 21 дан иза капије највеће војне базе на свету.

ОТКРИВЕНИ СВИ ДЕТАЉИ ТАЈНОГ ПЛАНА ПРИШТИНЕ! Уложено ВИШЕ МИЛИОНА ЕВРА у лобирање за ИНТЕРПОЛ! Ево на чијем су се рачуну налазиле паре

Небојша Вујовић, дипломата и шеф Мисије СРЈ у Вашингтону 90-их година прошлог века и један од чланова једанаесточлане српске делегације, уредно је сачекао да прође двадесет година важења државне тајне и онда решио да нас проведе кроз замршени лавиринт мучних преговора. Без намере да тумачи, коментарише и закључује, Вујовић у књизи „Последњи лет из Дејтона – преговори иза затворених врата“ из угла сведока и непосредног актера фактографски открива тронедељну драму у којој редитељску палицу држе Американци, а завађени балкански лидери покушавају да буду нешто више од пуких статиста.

На 23. годишњицу од потписивања мировног споразума у Дејтону подсећамо на одломке из те књиге.

УМЕСТО СВАДБЕ, СПРЕМАЈУ САХРАНУ Српкиња убијена у Чикагу одбројавала је дане до венчања, наша дијаспора у САД завијена у црно

Пред нама се одвија прави трилер у коме између војних павиљона, сашаптавајући се, шеткају Слободан Милошевић, Милан Милутиновић, Јовица Станишић; Алија Изетбеговић, Мухамед Шаћирбеј и Харис Силајџић у Алијином апартману терају мак на конац захтевајући немогуће; Фрањо Туђман држи Милошевићу страну; ходницима шпартају амерички официри за везу између преговарачких страна – да припомогну али и да заврну руку; кад зашкрипи булдожерска дипломатија Ричарда Холбрука, сврати и државни секретар Ворен Кристофер да својим ауторитетом погура ствари; у једном хотелу у близини своју шансу чека Ибрахим Ругова; чланови делегација се, кад ухвате времена, релаксирају у дејтонским клубовима где Јовица Станишић „држи час“ гитаре; купују се ципеле за Миру Марковић…

Књига је сведочанство онога што се тамо стварно догађало из сата у сат, из дана у дан.

АПОКАЛИПТИЧНЕ ФОТОГРАФИЈЕ Будва и Херцег нестају под водом, бујица носи све пред собом, продире у станове, цепају се делови зграда!

Милошевић је био главни преговарач и лично сам га доживео као човека који је могао да носи терет. Можда је унутра имао неких слабости али се нису могле видети. Некад би у току преговора знао да ме упита: „А како ће ови твоји пријатељи Американци реаговати?“, што значи да је имао оно што се зове задршка у мишљењу, али је то успешно скривао. Хрвати су били релаксирани, све своје су били већ завршили и тамо су били као на излету, али је Фрањо Туђман био врло кооперативан.

Када смо отишли код њега на кафу и колаче и са предлогом да бар Срби и Хрвати потпишу споразум, он је одмах пристао. И да није било тог заједничког Слобиног и Фрањиног притиска, муслимани не би прихватили споразум.

(ФОТО) ДАРКО ЛАЗИЋ СЕ ПРВИ ПУТ ОГЛАСИО ИЗ БОЛНИЦЕ! Ево с ким је направио селфи и шта је поручио!

Понашали су се као размажена деца која су мислила да су у Дејтон дошла по лизалицу, а не на преговоре. Били су убеђени да је Америка на њиховој страни и да ће им све завршити. Америка им је доста тога завршила, али морали су и они да буду кооперативни – подсећа Вујовић.

Вујовић то у књизи илуструје врло упечатљивом епизодом у којој Ворен Кристофер тражи од Милошевића да се као симболичан гест и уступак, муслиманима дају брда око Сарајева са којих су Срби пуцали на град.

„У реду. Даћу. Нек нас то кошта пола до један проценат, али нека то буде последња ствар коју од нас траже“, рекао је Милошевић, а Кристофер је узвратио да не зна да ли ће то бити последњи захтев муслимана, али да ће бити последњи који ће он нама пренети у њихово име.

ПРОЧИТАЛА ЈЕ ТРАГИЧНУ ВЕСТ И НАПУСТИЛА СТУДИО: Водитељка Дневника доживела трауматично искуство у програму УЖИВО, а овако то данас коментарише!

У једном другом случају Милошевић није попустио. Наиме, америчко руководство је имало идеју да се у Дејтону реши и овај проблем па су преко Небојше Вујовића послали Милошевићу нацрт споразума који је предвиђао широку аутономију за Албанце, изградњу њихових институција које су били напустили, смањивање централизованог утицаја Београда.

Милошевић је то одбио.

Пре тога, нико није имао храбрости да му однесе документ који је Вујовић прво донео министру спољних послова Милану Милутиновићу који га је погледао и рекао: “Је л‘ ти хоћеш да мене Слоба убије? Иди, сам га однеси и сретно ти било”. Незахвална дужност припала је Вујовићу, а како је то изгледало он пластично описује у књизи.

“Милошевић је прочитао документ и љутито устао. Затим је згужвао папире и гађао ме њима у главу: ’Је л’ се они то са мном зајебавају? Па шта они мисле, ко сам ја, какво Косово, то је унутрашње питање Србије, не долази у обзир. Реци тим својим вашингтонским пријатељима да не долази у обзир да се са мном зајебавају. Јер ако се буду зајебавали, добиће добро зајебавање!’”

(ВИДЕО) ТУРИСТА ПОСЕТИО ЗАБРАЊЕНО ОСТРВО: Није се обазирао на упозорења и то је платио главом

Вујовић је оне згужване папире вратио америчком посреднику Барлију који му је рекао: “У реду, Небојша, ја ћу да информишем америчку делегацију… Само мислим да је ово можда пропуштање последње шансе да се ситуација реши на уравнотежен, балансиран, општеприхватљив начин и да ће невоља тек да дође”.

Што се тиче БиХ, у Дејтону српски преговарачи извукли максимум.

– Створили смо другу српску државу која није независна, али Република Српска има све атрибуте видљивости и постојаности – закључује Вујовић.

Баба из Горажда

Кад су преговори завршени, Вујовић је отишао у централну команду ваздухопловне базе код генерала Веслија Кларка, који ће му показати нешто због чега је остао без речи. Кларков ађутант је укључио монитор и сателитске снимке:

“Најпре сам видео земаљску куглу, затим полако обрисе свих континената, па онда у крупном плану Европу, па онда Балкан, БиХ и онда град. Генерал Кларк је рекао: “Ево, ово је Горажде… Сада ћемо да зумирамо лица”. Зумирали су један балкон на којем је стајала старица. Јасно сам видео њено изборано лице. Остао сам запањен. Кларк ми је рекао: ”Видите како ми пратимо све што се дешава у БиХ. И кад вам кажемо да се негде догодило војно насиље, ми то, свакако, у потпуности документујемо”.

Ко је Небојша Вујовић

Небојша Вујовић (61) је био вицеконзул у Сиднеју, потом и шеф Мисије СР Југославије у Вашингтону. Био је и председник Комитета за сарадњу с Кфором и Унмиком. Учествовао је и у преговорима у Куманову који су довели до прекида НАТО бомбардовања. По завршетку дипломатске каријере отишао је у свет бизниса: био је директор “Хемофарм УСА”, саветник немачке “Стаде”, а сада је партнер у једној њујоршкој адвокатској фирми.

О Американцима

– Они су каубоји. Кад Американац поведе девојку на вечеру, он јој каже: „Водим те на вечеру, ја ћу да платим, а после намеравам с тобом нешто да урадим“. Значи, они су директни, робусни, васпитани су да је сила у праву и да америчка војна моћ треба да буде неприкосновени арбитар тамо где амерички шарм није прошао. Ако Холивуд не прође, проћи ће Пентагон.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ЦЕЛА СРБИЈА ПРИЧА О ИЖИВЉАВАЊУ МИЛЕ ПАВЛОВИЋ НАД СТУДЕНТИМА, А НА СЕДНИЦИ СЕНАТА НИ РЕЧИ! И даље ће их обарати на питању који бенд је свирао на Копаонику 1980. када је био велики земљотрес!

Кремљ: Снажан притисак да руски генерал не буде изабран за шефа Интерпола

„НЕ МОГУ ДА ЗАБОРАВИМ 23 ДАНА ЗАТВОРА“ Исповест Саре Видак два месеца откад се након ПАКЛА У ЦРНОЈ ГОРИ вратила нормалном животу

РАЗВЕЛА СЕ ОД ЈЕДНОГ, А ДРУГИ МУЖ ЈОЈ ЈЕ НАПРАВИО ПАКАО ОД ЖИВОТА: Мина је после свега пронашла ЉУБАВ, а ево ко је он!

ДРАМА НА НОВОМ БЕОГРАДУ! Експлодирао пакет у пошти!

Курир/Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
32°
Mon