Друштво Политика Србија

Реакције опозиције на изјаву Брнабићеве о Русији

Бурне реакције изазвала је изјава премијерке Ане Брнабић Блумбергу да би, уколико буде приморана да бира, Србија одабрала чланство у Европској унији уместо блиских веза са Русијом. У првим коментарима, Ана Брнабић наводи да то и није идеја и да Србија иде ка ЕУ, али да се односа са Москвом не одриче.

Опозиционе партије свих политичких профила негодују поводом изјаве Ане Брнабић о Русији. Оштре осуде долазе из опозиционе деснице, док из опозиционих партија које се залажу за улазак у ЕУ, речима Ане Брнабић ни не верују, сматрајући да власт није довољно посвећена евроинтеграцијама.

Велики брат и заштитник – Русија или стратешки партнер – Европска унија? Уколико буде морала да бира – Србија ће изабрати Европу – то су речи нове председнице Владе којима је, само пет дана након избора, затресла политичку сцену Србије. И сама америчка агенција Блумберг којој је Ана Брнабић дала такву изјаву констатује да је ово досад најјаснији став о томе куда Србије иде.

,,ЕУ је место где идемо – то је јасно. Имамо емотивне везе са Русијом због традиције, културе и религије. Много људи у Србији види Русију као нашег великог брата, нашег заштитника, иако та осећања не могу да се занемаре, наш стратешки пут је ЕУ“, рекла је Брнабићева.

У форми својеврсне лекције стиже саопштење и из кабинета коалиционих партнера напредњака – социјалиста. ,,Суштина ,мудре политике’ је да се не дозволи да Србија дође у дилему ЕУ или Русија“, каже Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, из редова СПС.

Они које је изјава Ане Брнабић највише заболела – опозициони радикали – траже хитну реакцију председника државе Александра Вучића.

,,Ако он одобри ово што је она рекла, или ако прећути ову њену изјаву, онда је очигледно да је то заправо његов став, а да је она само неко ко то с места премијера, уместо њега говори“, навела је Вјерица Радета из Српске радикалне странке.

Осуде су стигле и из српског покрета Заветници који су оптужили Брнабићеву за ,,еврофанатизам“ и ,,угрожавање стратешких односа Србије са Руском Федерацијом“. ,,Ана Брнабић однос Србије и Русије своди само на раван емоција између наша два народа због заједничке вере и традиције, намерно пропуштајући да проговори о споразуму о слободној трговини, великом извозу српских производа у Русију, о међународној руској подршци очувању Косова и Метохије и безбедносној помоћи Москве Београду. Ана Брнабић заборавила је, изгледа, да Пећка патријаршија и даље припада српском културном наслеђу захваљујући руској дипломатској агитацији, није се сетила ни вета на срамну резолуцију о Сребреници, а камоли бројних хуманитарних активности попут велике подршке руских спасилаца током поплава“, подсећају Заветници.

Да притисака да се Србија одреди има – сагласан је и лидер ЛДП и ту престају све сличности с претходним изјавама. За Чедомира Јовановића, добро је што је Запад тражио јасан став и што га је Србија дала. Изјаву премијерке зато види као храбру и поштену: ,,Оно што је урадила Ана Брнабић је, по мом мишљењу, једино могуће рећи у овом тренутку, то није фиктивно питање, нити је то квази одговор – то је порука која има своју велику тежину. Мислим да она није случајна и да је синхронизована са Вучићем“.

Баш у томе проблем, с друге стране виде, и ДС и СДС, јер не виде стварну везу између европских вредности и власти Александра Вучића.

,,Власт која уводи аутократију у земљу, а са друге стране говори о Европи, па она је највећи противник европских интеграција зато што грађани не види ни „е“ од Европе у својим животима“, каже Константин Самофалов из СДС.

,,Ако смо заиста за ЕУ, прво на шта би наша премијерка морала да одговори је: Зашто немамо слободу медија, зашто немамо независно правосуђе, ко је рушио у Савамали, и тек онда можемо да дођемо до суштинске одреднице да ли је ова Влада заиста за ЕУ или је то само Анина жеља“, пита Тамара Трипић из Демократске странке.

Жеља нове председнице Владе је брже чланство ка ЕУ, појаснила у интервјуу за BBC, истичучући да је Русија велики пријатељ Србије.

,,Наш однос са Русијом је близак и дубоко је укорењен у српском народу, нас везују религија и традиција. Покушавамо да балансирамо у изазовно време, али ЕУ је наш партнер и разуме наше везе са Русијом“, рекла је премијерка Ана Брнабић за ББЦ.

Србија сада има председника и премијера с истим циљем, закључила је Брнабић у интервјуу BBC-ију.

Извор: Н1, Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri