pravdaurfo.ru
Европа Русија

Реакција Москве на нове санкције: Искључиво политички и неосновано

МОСКВА, 5. август - Руско министарство спољних послова изразило је жаљење због одлуке Европске уније да примени индивидуалне санкције у односу на низ руских грађана и фирми, због случаја са испоруком Siemens-ових турбина на Крим и назвали су тај корак непријатељским и неоснованим. Дипломате су додале да Москва себи оставља право да спроведе одговарајуће мере заузврат. Министарство енергетике је такође реаговало, рекавши да санкције ЕУ сматра кршењем међународног права, јер у спор мешају два привредна субјекта.

,,Одлука Брисела да на листу санкција ЕУ дода велики броја руских званичника и фирми, као одговор на наводну ,,нелегитимну“ испоруку Сименсових гасних турбина на Крим, изазива дубоко жаљење.“ – наводи се на сајту руског МСП. У објављеном извештају истиче се да ове мере, предузете на иницијативу Немачке, у Москви виде као непријатељски и неразуман поступак. ,,Стиче се утисак да су немачке колеге усвојиле праксу ширења санкција, што је у директној супротности са међународним правом и принципима међународних односа у целини.“ – додали су из дипломатског представништва. Такође су рекли да је нови пакет санкција измишљен, неприродан и да Москва задржава право да одговри.

Из руског Министарства енергетике су такође реаговали:

,,Одлука ЕУ да на списак санкционисаних лица дода два запослена у руском Министарству енергетике изазива недоумице. Пре свега, мешање привредних субјеката представља директно кршење међународног права. Са обзиром на дугогодишњу сарадњу са компанијом Сименс, тешко је замислити да је компанија заправо ,,таоц“ у овој ситуацији.“

,,Министарство енергетике РФ не сумња да је ЕУ ову одлуку донела искључиво из политичких разлога. Управо зато, на жалост, по традицији, нема никаквих законских основа за увођење санкција запосленима у руском Министарству енергетике. Заузврат, министарство и даље намерава да енергијом снабдева потрошаче. Политичке амбиције не смеју представљати препреку властима да испуњавају своје обавеза пред грађанима.“ – стоји у саопштењу.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Русија и Иран јачају војну сарадњу

Док се Срби буне због позива на војне вежбе, 160.000 НАОРУЖАНИХ ШИПТАРА чека да НАПАДНЕ СРБИЈУ!

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri