Pixabay
Занимљивости

РАЗЛОГ ВИШЕ ДА ОСТАВИТЕ ЦИГАРЕТЕ! Пушење може да резултира губитком вида!

Пушење уништава очи једнако као и плућа, али многи пушачи тога нису ни свесни. Тек сваки пети свестан је чињенице да пушење може да резултира губитком вида, показала је анкета британског удружења офлатлмолога

СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ! ПОД НАТО ЗАСТАВОМ ОРИЛЕ СЕ УСТАШКЕ ПЕСМЕ: Хрвати и шиптари пијани и загрљени певали о клању Срба!

Према подацима британског краљевског удружења слабовидних (РНИБ), међу пушачима је евидентирана двоструко већа шанса од губитка вида у односу на непушаче, јер дувански дим може да утиче на развој бројних очних болести.

Дим цигарете садржи отровне хемикалије које могу да изиритирају и оштетете вид. На пример, тешки метали попут олова и бакра могу да се накупе у очном сочиву, прозирном делу иза зенице који у фокус доводи зраке светлости. Последица може да буде развој очне катаракте јер сочива постају замагљена.

(ФОТО) ГАЗДА БРАНИ ШЕГРТА! Бошкић проваљен, СКОТ ГА ПЕРЕ НА СВЕ НАЧИНЕ!

Научници подсећају да пушење може да резултира развојем дијабетеса, који оштећује нерве у задњем делу ока, те да је код њих вероватност од развоја макуларне дегенерације три пута већа у односу на непушаче. Реч је о стању које утиче на средишњи вид, што значи да особа губи способност да види фине детаље.

Не треба заборавити ни да су пушачи чак 16 пута подложнији развоју неуропатије, стања које блокира довод крви у око.

ОВО ЈЕ МОТОЦИКЛИСТА (29) КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО НА ПУПИНОВОМ МОСТУ: Даниел ударио у бандеру, пао на асфалт, а онда га ПРЕГАЗИО БМВ у којем су били његови другови

Према резултатима анкете у којој је учествовало 2006 одраслих Британаца, 18 одсто њих је рекло да пушење повећава ризик од развоја слепила или губитка вида, а три четвртине или 76 одсто их је свесно тога да је пушење повезано с развојем карцинома.

Аиша Фазлани, оптичар и саветник за клиничка и регулаторна питања из британског удружења офлатлмолога, каже да је већина људи свесна повезаности између пушења и обољевања од карцинома, али да многи међу њима не знају какав утицај та навика има на очи.

СЛЕТЕЛИ СА ПУТА КОД СРПЦА И СВИ ПОГИНУЛИ: Милан (24), Мишо (25) и Саша (24) се враћали из провода и изгубили контролу над аутом!

– Пушење повећава ризик од развоја многих очних болести попут макуларне дегенерације која је повезана са старењем, а то је довољан разлог због којега би пушачи требало да размисле о престанку пушења – каже Фазлани.

ХАРАДИНАЈЕВ ПРИЈАТЕЉ ОПЕТ ПРОЗВАО ВЕЉКА РАЖНАТОВИЋА: Ниси борац, имаш само паре

ОТКРИВЕНА НОВА РЕТКА БОЛЕСТ У СРБИЈИ! Наследна је, ово су симптоми, а дијагностикована је код два пацијента

(ВИДЕО) ДЕЛИРИЈУМ, НОЛЕТА ОВАКВОГ НИКАДА НИСТЕ ВИДЕЛИ: „200 на сат“ – ово је само за Борковића!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Земљотрес у Косовској Митровици

(ВИДЕО) СТРАВИЧНО! Возио је 200 км/х, ИЗЛЕТЕО СА СТАЗЕ И ЛЕТЕО НЕКОЛИКО МЕТАРА!

(ВИДЕО) САМО 18 ГРАМА ОВОГА КОШТА 72 МИЛИОНА ДОЛАРА: У Туској заплењен радиоактивни елемент калифорнијум! Користи се за нуклеарно оружје!

(ВИДЕО) ОН ЈЕ НОВИ ВЛАДАР СВЕТА Путин ПРЕСРЕЋАН! Две ВОЈНЕ СИЛЕ стале на његову страну! Амери се хватају за главу, Руси их престигли у наоружању!

(ФОТО/ВИДЕО) ОН ЈЕ ЈЕДИНИ ПРЕТУКАО АРКАНА И ОБЕЛЕЖИО ГА ПО ЛИЦУ! Био је опасан момак ’90, брат нашег култног певача, а онда су га убили и ЗАЗИДАЛИ У ТЕМЕЉЕ БЕНЗИНСКЕ ПУМПЕ!

(ВИДЕО) Црна Гора се још једном обрукала

mondo

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
29°
Mon
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu