Фото: youtube.com
Политика Србија

Расправа о амандманима на закон о земљишту

Скупштина Србије наставила је ванредну седницу расправом о 47 амандмана на предложене измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима из земаља ЕУ ограничити куповину земљишта.

Посланици владајуће коалиције су у начелној расправи подржали предложена решења и поручили да се изменама тог закона штите национални интереси, али и испуњавају међународне обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Већина опозиције критиковала је измене закона, док је ЛСВ поздравила предложена решења.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је у петак, на крају начелне расправе, да ће неке амандмане прихватити јер, оцењује, “добро усмеравају закон”.

Раније је рекао да су измене закона предложене како би се поправиле ствари које су лоше из различитих разлога, а које су утврђене ССП-ом.

“Поправљамо на тај начин што покушавамо да утврдимо посебне услове под којима физичка лица држављани из земаља ЕУ могу да стекну право својине над пољопривредним земљиштем. Поправљамо оне ствари које су предвиделе либерализацију промета пољопривредног земљишта”, каже Недимовић.

Измене и допуне тог закона треба да спрече потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, будући да је било предвиђено да 1. септембра почне примена одредби ССП-а које изједначавају права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта.

Предложене измене закона предвиђају услове за промет пољопривредног земљишта у приватној својини.

Да би странац могао да купи земљу мора да има бар 10 година пребивалиште у Србији, односно у јединици локалне самоуправе у којој жели да купи земљу, мора да има регистровано пољопривредно газдинство, машине, опрему да би обављао пољопривредну производњу.

Може стећи у својину највише до два хектара пољопривредног земљишта у приватној својини.

Како је предвиђено, одредбе предложених измена закона се не примењују у случају повраћаја имовине која се врши у складу са законима којима се уређује враћање одузете имовине бившим власницима.

Република Србија има право прече куповине пољопривредног земљишта у приватној својини.

Друге земље су се избориле у преговорима о придруживању за вишегодишњу забрану продаје земље странцима и након уласка у ЕУ.

Амандман Маријана Ристичевића у складу са Уставом

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство оценио је да је амандман председника Одбора за пољопривреду Маријана Ристичевића, који предвиђа забрану продаје пољопривредног земљишта држављанима ЕУ у зони од 10 километара од границе, у складу са Уставом.

Одбор је оценио и да је укупно 45 амандмана поднетих на тај законски предлог у складу са Уставом.

Ристичевићев амандман прецизира услове за продају пољопривредног земљишта тако што се предвиђа забрана промета земљишта на удаљености 10 километара од границе. Тај амандман, уз још два амандмана прихватила је Влада Србије, као и Одбор за пољопривреду.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Стефановић у Москви

Суша узела данак, штета на житарицама 600 милиона евра

Пјонгјанг тражи да СБ УН размотри питање војних вежби Јужне Кореје и САД

Погледајте у ком граду у Србији живе НАЈИНТЕЛИГЕНТНИЈИ ЉУДИ

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat