Извор: tumblr.com
Uncategorized

Рашки историчари траже државни празник за Немањиће

Краљево слави осам векова од када је 1217. године Стефан Првовенчани од римског папе добио краљевску круну. Међународно државно и црквено признање, које су српска средњовековна држава и православна црква добиле, повод су да се из Краљева чује иницијатива да се државним празником ода пошта династији Немањића.

Стефан Првовенчани и Свети Сава су пре осам векова заједнички деловали и осамосталили средњовековну државу. Зато Друштво историчара Рашког округа предлаже да 7. октобар, дан упокојења првог немањићког краља, буде државни празник.

,,Ценећи Сретење као празник државности новог века, да покажемо да смо присутни као европска цивилизација и европски народ који има квалитете и универзалне вредности које се цене до данашњег дана више од осам векова, а осам векова од оног званичног признања“, каже председник Друштва историчара Рашког округа др Драгољуб Даниловић.

Седми октобар је Дан града Краљева када се одржава посебна седница локалне скупштине и додељују најзначајнија признања.

Иницијативу да се славље из града прошири на целу земљу подржавају и градски челници.

,,С обзиром на то да држава Србија кроз званичне датуме не обележава ни један дан из наше средњовековне историје, сматрам да је веома значајно да се 7. октобар уврсти у ред државних празника, као дан сећања на династију Немањића и на српску средњовековну државу“, рекао је Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Култ Стефана Првовенчаног, кажу историчари, осмислио је Свети Сава као део шире замисли оснивања светородне династије. Ипак, коначан облик тај култ добија тек у 17. веку.

,,Ми не знамо тачан датум крунисања Првовенчаног као што, понављам, његов култ није био ни близу тако моћан и тако зрачећи у самом средњем веку у време његових наследника као што је то несумњиво култ Светог Саве или култ његовог оца Светог Симеона“, истиче проф. Смиља Марјановић Душанић са Филозофског факултета у Београду.

И друге државе чија државност сеже у средњи век, за националне празнике узимају догађаје из тог периода. Тако нпр. Мађарска слави дан упокојења Светог Стефана, првог краља који је примио хришћанство.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Патријарх Иринеј о унутрашњем дијалогу и решењу косовског питања

НАТО У СТРАХУ: Војна вежба Русије – припрема за велики рат

Патријарх александријски и све Африке долази у Србију

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed