Извор: nspm.rs
Политика Србија

Ракић: Неће бити ,,Војске Косова“, ЗСО ће се формирати врло брзо

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да ће након њиховог уласка у тзв. ,,Владу Косова" - "веома брзо бити формирана Заједница српских општина".

Ракић је за Радио-Телевизију Србије казао да је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) био један од услова да Српска листа буде део владе Рамуша Харадинаја и додао да је формирање ЗСО међународна обавеза Приштине по Бриселском споразуму.

,,Нећемо се понашати уцењивачки, нећемо гурати прст у око Албанцима, али ћемо бити камен у ципели који ће стално подсећати Приштину на своје обавезе. Могу да обећам да ће Заједница српских општина бити формирана веома брзо“, казао је Ракић.

Додао је да је поверење између Срба и Албанаца одавно изгубљено, али да сада постоји могућност да оно буде враћено.

,,Први разлог за то је изјава Рамуша Харадинаја да дијалог са Београдом нема алтернативу“, рекао је Ракић и навео да ће Српска листа бити испред ,,свог народа и да ће се борити за опстанак, останак и повратак расељених лица на Косово и Метохију“.

Говорећи о формирању Војске Косова о чему се говори већ неколико година, Ракић је истакао да је став Српске листе познат, као и да су ,,сви сведоци да је Влада из свог експозеа избацила трансформацију Косовских безбедносних снага у Војску Косова“.

Додао је да је гарант за то и Резолуција 1244 Савета безбедности УН, према којој је ,,КФОР једина оружана снага која може обезбедити безбедност на Косову“.

Говорећи о томе како ће се помагати Србима на Косову, Ракић је казао да ће се кроз институције њима омогућити бољи живот. ,,Добили смо Министарство пољопривреде и преко њега ћемо путем донација и субвенција помагати људима који живе у руралним деловима на Косову и Метохији, а имамо и подршку Владе Србије, преко 40.000 људи прима директну помоћ наше владе“, објаснио је Ракић.

Упитан о критикама упућеним Српској листи након одлуке да уђе у Владу Косова Рамуша Харадинаја, Ракић је рекао да је непримерено да неко ко седи удобно у фотељи у Београду њима прича како ће живети и чувати своју децу на Косову и Метохији.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДЕТАЉИ УЖАСА НА БУЛЕВАРУ: Убила дечка и његовог пса, па са улице посматрала увиђај?!

Додик: Декларација у парламентима Српске и Србије у новембру

ИРМА НАСТАВЉА ДА ПУСТОШИ АМЕРИКУ: Ураган потпопио Северну Каролину, има мртвих (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
26°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
32°
Sun