Аналитика ВИДЕО Свет

РАКЕТЕ НАД ПАЦИФИКОМ: Шта то планира Северна Кореја? (ВИДЕО)

Ових дана је светска јавност помно пратила извештаје о ракетним пробама Северне Кореје, као и реципрочне реакције њеног јужног суседа изведене уз подршку САД. Ипак, мало који медиј се постарао да објасни зашто су ракетне пробе толико значајне Пјонгјангу, као и зашто толико иритирају Вашингтон. Потрудићемо се да овом приликом то појаснимо нашим читаоцима.

Северна Кореја је 4. јула, на највећи амерички празник – Дан независности, и свега неколико дана након што су председници САД и Јужне кореје позвали Пјонгјанг на уздржаност, извела до сада најуспешнију пробу балистичке ракете, чиме је послала снажну поруку целом свету, који је углавном једногласно осудио овај акт. ,,Као достојанствена нуклеарна сила која поседује најјаче интерконтиненталне балистичке ракете које могу уништити било који део света, као и нуклеарно оружје, Северна Кореја ће прекинути америчке претње нуклеарним ратом и њихове уцене, и заштитиће мир и стабилност Корејског полуострва и регије“, рекла је портпаролка севернокорејске владе у обраћању на државној телевизији, док је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун кратко констатовао да је овиме његова земља постала ,,непобедива“. Пројектил типа КН-08, познат и под називом ,,Хвасонг-14″, је према севернокорејским изворима достигао висину од 2802 километра и прешао раздаљину од 933 километра пре него што је према плану пробе пао у воде Јапанског мора. Ово је потврдило и министарство одбране Јапана које је саопштило да је севернокорејска ракета ,,и те како премашила висину од 2500 километара“. Иако је Пјонгјанг саопштио да се ради о интерконтиненталној балистичкој ракети, руска војска је изјавила да је то ипак балистичка ракета средњег домета.

Хвасонг-14 на паради у Пјонгјангу.

Међутим, напредак севернокорејске ракетне технологије је упадљив. Најпре, ракета је летела на много већој висини од очекиване, а амерички експерти су сматрали да Северна Кореја још много година неће бити у стању да овлада оваквом ракетном технологијом. Карактеристике ракете су такве да се претпоставља да би она била у стању да погоди Аљаску. Северна Кореја је главни напредак остварила у развоју ракетних мотора са чврстим горивом. Тако ,,Хвасонг-14″, за разлику од ранијих севернокорејских ракета са моторима из совјетског периода, користи модеран ракетни мотор са чврстим горивом. Друго велико питање које обавијало севернокорејски ракетни програм јесте да ли је Северна Кореја уопште у стању да монтира нуклеарну бојеву главу на своје ракете. Наиме, претпостављало се да су севернокорејске нуклеарне направе превеликих димензија да би могле да буду монтиране на њихове балистичке пројектиле, међутим најновија проба је те претпоставке оповргла. Северна Кореја можда још увек није у стању да направи нуклеарне бојеве главе довољно малих димензија, али је зато у стању да направи довољно велику ракету која може да носи велике, тешке нуклеарне бојеве главе какве Пјонгјанг тренутно поседује.

Севернокорејски медији о ракетној проби и снимак лансирања Хвасонг-14

САД, Русија, Кина и практично читав свет је различитим тоналитетима осудио севернокорејски режим због ракетне пробе, а амерички председник Доналд Трамп је преко свог Твитер налога упитао ,,има ли тај тип [Ким Џонг Ун, прим. аут.] ишта паметније да ради у животу“, позвавши притом Кину да обузда свог бунтовног суседа. Међутим, иако амерички званичници настоје да представе севернокорејског лидера као неурачунљивог, а ракетне пробе као лудост, ракетно-нуклеарни програм Пјонгјанга представља резултат изузетно промишљене националне стратегије. Наиме, севернокорејски режим се деценијама ослањао на своје гигантске конвенционалне војне снаге као на главног гаранта одвраћања америчке агресије. Но, како је тешка економска ситуација онемогућавала модернизацију севернокорејске армије она је, иако бројчано респектабилна, постајала технолошки све заосталија у поређењу са САД, па чак и својим јужним суседом, што је значило да Пјонгјанг постепено губи свој конвенционални фактор одвраћања агресије. Поучени примерима Ирака, СРЈ, Либије и других земаља које су се нашле на удару америчког интервенционизма, аналитичари у Пјонгјангу су закључили да је само питање времена пре него што САД нападну Северну Кореју и покушају да свргну тамошњи режим. Тако се развој нуклеарног наоружања и способности нуклеарне освете према потенцијалним агресорима наметнуо као главни државни приоритет у Северној Кореји, а развој нуклеарног програма нарочито је интензивиран након америчке инвазије на Ирак 2003. године.

Ким Џонг Ун са официрима севернокорејске армије.

Имајући у виду све наведено, уобичајено театралне изјаве севернокорејских званичника поводом најновије ракетне пробе не делују тако испразно. Иако су данас комбиноване јужнокорејско-америчке снаге извеле своју ракетну пробу као одговор на акт Пјонгјанга, остаје чињеница да што убедљивије Пјонгјанг буде демонстрирао своју ракетно-нуклеарну снагу, то ће мање Вашингтон или ко други бити склон да се упушта у авантуру ,,демократизације“ Северне Кореје.

Јужнокорејско-америчка ракетна проба данас

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu