Регион Србија

Ракеташи Војске Србије на вежби у Бугарској (ВИДЕО)

У Републици Бугарској се од 11. до 25. јула одржава вежба „Шабла 2017“, на којој учествује 80 припадника Министарства одбране и Војске Србије, већином из састава 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Вежба „Шабла 2017“ представља заједничко бојно гађање циљева у ваздушном простору са ракетним системима за противваздухопловна дејства типа С-125 Нева и 2К12 Куб. Бојно гађање реализује се на ракетно-техничким средствима Бугарске армије и противавионским ракетама, којим располаже и РВ и ПВО Војске Србије.

Системи ракетне ПВО типа 2К12 ,,Куб“ на полигону Шабла, извор: МОД РС

Основни циљ вежбе јесте унапређење планирања, организовања и извођења здружених вежби са ваздухопловствима и противваздухопловним одбранама армија у окружењу, односно, подизање нивоа способности заштите ваздушног простора.

Припадници Војске Србије четврти пут учествују на вежби “Шабла“, која се већ традиционално на сваке две године одржава на истоименом полигону Бугарске армије на обали Црног мора. Ове вежбе су од великог значаја за ракеташе Војске Србије, с обзиром на то да у Србији не постоји полигон на коме је могуће вршити бојева гађања из наведених ракетних система.

Погледајте како је изгледала једна од ранијих вежби ,,Шабла“:

Извор: Говори Србија, МОД

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu