Printscreen
Економија Србија

РАДОЈКА НИКОЛИЋ: Србија ће бити извозник гаса и део Турског тока

Споразумом о гасу, који је Србија потписала са Русијом током посете председника Александра Вучића, Србија постаје и извозник гаса, што значи да ће наша земља наплаћивати таксе за испоруку гаса другима као земља транзита, што је до сада радила Мађарска, изјавила је данас уредница магазина "Бизнис" Радојка Николић.

Говорећи о економском делу посете председника Србије Александра Вучића Москви, Николић за Тањуг каже да се најважнији део односи на потписивање споразума у вези са гасом.

(ВИДЕО) ДИРЕКТОРИ, ПОЛИТИЧАРИ, ЦАРИНИЦИ УХВАЋЕНИ НА ПРЕПАД НА СПАВАЊУ! Погледајте велику акцију српске полиције!

– Србија је до сада имала споразуме на основу којих смо могли само да будемо увозник гаса. Сада Србија постаје и извозник гаса, што аутоматски значи укључење Србије у нови гасовод Турски ток – рекла је Николић.

Подсетила је да би Турски ток требало да уђе у Србију из Бугарске, те да су пре пола године положене цеви испод Црног мора за тај гасовод, чиме је почела његова изградња.

Такође, каже, пре пола године, почетком јула, потписан је споразум са Мађарском да може да буде увозница руског гаса из Србије што је, оцењује, за Србију веома значајно, јер је земља транзита гаса.

Објашњава да ће таксе, које је до сада наплаћивала Мађарска испоручујући гас Србији као транзитна земља, убудуће наплаћивати Србија.

(ВИДЕО/ФОТО) ОТКРИЋЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Руски космонаут открио како мирише свемир!

– Али, не само што је реч о извозу гаса за Мађарску из Србије, него су могућа још најмање два крака. То је извоз гаса према Републици Српској и према Хрватској, а одатле можда и у неке друге европске змеље, већ зависи који је капацитет гаса – наводи Николић.

Истиче да је реч о великој инвестицији, да први део тог гасовода треба да буде готов већ за три, четири месеца, односно у марту следеће године, док ће се на цео гасовод Турски ток морати мало да сачека.

– Тај део који се односи на нас, он ће бити готов негде до краја 2019. када се и завршава досадашњи споразум, који је постојао између Русије и Украјине, и у том смислу то је велика могућност за Србију да постане земља која транзитно реализује руски гас према другим чланицама – каже Николић. Уз то, додаје, веома је значајно што је Србија у међувремену повећала коришћење гаса, што је, каже, потпуно логична последица привредног раста који земља остварује. Тај раст је, наводи, још минималан, и износи два одсто у овој години, за следећу се предвиђа 3,5 одсто, те би требало да буде двоструко већи. – Камо среће да тако буде. Онда бисмо се убројили у земље које имају бржи економски раст, можда и бржи него остали у региону. За сада заостајемо за регионом по нивоу раста, али у сваком случају и овај споразум који се односи на гас значи да се рачуна на привредни раст који се постепено остварује – рекла је Николић.Истовремено са тим што ће Србија постати транзитна земља за руски гас, Николић истиче да је врло значајна спољнотрговинска размена са Русијом која се такође повећава, а која је за девет месеци ове године врло значајна и приближава се износу од око две милијарде долара с тим што је Србија извезла робу од око 750 милиона долара, а увезла за око 1,1 миљарду долара.

– Увоз је нешто повећан, али је много више повећан наш извоз у Русију, негде за 27 или 28 одсто – додаје Николић.

ХОРОР У ЛЕБАНУ: Девојчицу (16) силовао наставник, па је уцењивао!

Сматра да је то врло значајан тренд.

Наводи да је Русија под санкцијама ЕУ већ четири, пет година, а Србија тек сад достиже тај мало већи ниво извоза за Русију.

– Штета је, било би боље да смо тако повећани извоз робе у Русију имали још пре две, три године, али кад год да се оствари, извоз је увек добар, тако да се и на плану спољнотрговинске размене ипак нешто дешава – оценила је Николић.

ЈЕЗИВ ПРИЗОР НА АУТО-ПУТУ: Жени из Краљеваца цев са камиона смрскала главу

Напомиње да сви аранжмани које Србија има са Русијом и који се односе на слободан извоз и на транзит гаса важе до 2021. године од када ће, додаје, Србија морати да усаглашава своје прописе са прописима ЕУ на путу ка чланству у Унији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Москва спрема одговор на санкције Кадирову — Америка нема људе његовог калибра

(ФОТО) ПРИЧА О НАДЉУДСКОМ ЈУНАШТВУ КОЈА СЕ НЕ УЧИ У ШКОЛАМА: Поразили су 5 пута јачег противника и спасли Србију, а командовао је овај човек!

Србија у Русији добила гасну инјекцију од које се плаши Запад

Ко ће коме „сломити нос“: Прави се план напада на Северну Кореју

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
27°
Fri
30°
Sat
31°
Sun
31°
Mon