Војска Србије
Друштво Србија

РАДО ИДЕ СРБИН У ВОЈНИКЕ: ​Три четвртине грађана за служење војног рока!

Три четвртине грађана Србије подржава поновно увођење редовног војног рока, показало је данас представљено истраживање, које је обавио Истраживачки центар за одбрану и безбедност (ИЦОБ).

Представница ИЦОБ Јасмина Андрић је на конференцији за штампу рекла да се 74 процента анкетираних изјаснило за поновно увођење редовног војног рока, док је 26 одсто било против.

Оштар одговор Београда на план Приштине да отме Санџак

Како је објашњено, истраживање је спроведено у 11 општина и градова у Србији, у периоду од јануара до маја ове године, на укупно 1.117 испитаника оба пола и свих старосних структура, саопштило је Министарство одбране.

– Укупно 77 посто мушкараца је подржало такав одговор, а жена нешто мање, 74 процента, док, кад је реч о старосној структури, редовно служење војске има највећу подршку испитаника старијих од 60 година, а најмању у популацији 40 до 49 година – рекла је Андрићева.

(ВИДЕО) КАРАМЕЛА МУ НИЈЕ НИ ДО КОЛЕНА: Владимир је тако добро скинуо Ацу Лукаса, Кристијана Голубовића и Марића да се цели студио хватао за стомак од смеха! ПОКИДАО!

На истој прес конференцији говорио је и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, који је истакао да је оспособљавање грађана за одбрану од великог значаја за сваку земљу и да Министарство одбране пажљиво анализира реализацију садашњег концепта добровољног служења војног рока.

Он је подсетио да је обавезно служење војног рока обустављено одлуком Скупштине Србије почев од 1. јануара 2011. године, али да тим актом редовно служење војног рока није укинуто „већ само обустављено“, уз обавезу увођења у војну евиденцију и служења у резервном саставу.

(ФОТО СВЕТСКО ЛУДИЛО НА ТВИТЕРУ ЗБОГ СРПСКОГ ФУДБАЛЕРА: Трампе, зови га! Нико не пролази поред њега!

– Министарство одбране је у склопу организационих промена почетком ове године формирало нови сектор – Сектор за цивилну одбрану и припреме одбране, са циљем унапређења обуке грађана за одбрану земље, у складу са одредбама Закона о одбрани – рекао је Живковић и додао да се у Војсци Србије, у складу са плановима, изводи обука резервног састава лица која су одслужила војни рок.

Према његовим речима, Министарство, у сладу са Законом о одбрани и Законом о војној, радној и материјалној обавези, први пут организује 11-дневну обуку војних обвезника старијих од 30 година и преведених у резервни састав, који нису одслужили војни рок.

– Министарство одбране упутило је иницијативу за увођење садржаја обуке у школски систем Републике Србије како би ученици основних и средњих школа стицали основна знања о систему одбране, што је, уз већ поменуто, мера коју Министарство одбране и Војска Србије предузимају са циљем јачања укупне способности грађана за одбрану земље – рекао је Живковић.

ВИДИ ПРИЈЕ КАКО БИЈЕ, КАД БИ МИТАР БИО ХИТАР: Урнебесна песма Боре Чорбе!

Он је све испитанике који су се изјаснили за увођење обавезног служења војног рока, али и остале грађане који то желе, позвао да се пријаве за добровољно служење војног рока територијалним органима Министарства одбране, по месту пребивалишта.

На конференцији за штампу говорио је и генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић који је, коментаришући резултате истраживања, рекао да они говоре да ипак „Србин иде радо у војнике“, а да је истраживање веома битно јер се бави најзначајнијим питањем одбране земље.

(ВИДЕО) Потпуно ГОЛА ПРОШЕТАЛА УЛИЦОМ до бензинске пумпе након купања у реци

Присутнима се обратио и и генерал у пензији Божидар Форца, колумниста магазина „Одбрана и безбедност“, чији је оснивач ИЦОБ, а чије је и штампано издање најављено за септембар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САЗНАЈТЕ КОЛИКО ЋЕТЕ ДУГО ЖИВЕТИ! Шведски епидемилог тврди: Број ваших ципела одређује дужину живота! ДЕТАЉНА АНАЛИЗА

СЛЕДИ ТУЖБА ПРОТИВ НАТО: Симпозијум о бомбардовању Србије осиромашеним уранијумом, присутан и италијански пилот

УХАПШЕН ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР АУДИЈА: Немачка на ногама због преваре са дизелашима! Штадлер на испитивању у полицији!

„Док је Вучић председник РЕПУБЛИКА СРПСКА МОЖЕ ДА РАЧУНА НА НАС“

Шешељ жестоко одговара на оптужбе Ненада Чанака

РЕЧИ КОЈЕ ТЕРАЈУ СУЗЕ НА ОЧИ! ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ИВАНИНЕ ДРУГАРИЦЕ ЧИЈИ ЈЕ ЖИВОТ УГАШЕН НА ИБАРСКОЈ: Била је у свему најбоља, оставио је малу децу без мајке…а оно што је рекла о пијаном возачу све је ШОКИРАЛО!

ЧЕПУРИН ОРЛОВИМА: Швајцарци су тврд орах – СКРЦКАЈТЕ ИХ!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
25°
Sun
26°
Mon
27°
Tue
25°
Wed